Artiest ontdekt: Chaka Khan

Het heeft even geduurd, maar eindelijk zijn we er weer met een nieuwe versie in de reeks ‘Artiest Ontdekt’. De voornaamste reden was dat we maar lastig een geschikte artiest voor de letter K konden vinden. Er waren er nog al een paar de revue gepasseerd om dan eindelijk bij één van de meeste karakteristieke zangeressen ooit uit te komen: Chaka Khan. Hoe herkenbaar kan een stem zijn? Luister dan naar Chaka en laat je overtuigen. We behandelen in dit topic dus wat volgens ons haar top10 essentiële nummers is. Zowel uit haar soloperiode als haar periode met Rufus. Dus ken je Chaka Khan nog niet zo goed, of wil je het allemaal nog eens herbeleven, lees dan verder en luister mee.


10. Heaven Bound

Komt uit haar periode met Rufus. Rufus zorgde altijd voor net dat beetje meer swing in de nummers. Heerlijk dansbaar.

9. And the Melody Still Lingers On (Night in Tunisia)

Niet enkel een ode aan maar ook bijna zelf gewoon jazz brengt Chaka de jaren 40 in de jaren 80 en komt er bijzonder goed mee weg. Gebaseerd op een Dizzy Gillespie- compositie, horen we een kant van de zangeres die we nog niet al te vaak hebben gehoord. Dit laat horen dat Chaka Khan zich los van tijd en ruimte staande kon houden in muziek, een ware artieste!

8. So Naughty

Meer richting de disco. Een wat smoothere Chaka die hier vooral vocaal interesseert.

7. I Feel for You

Chaka Khan die zich aan Prince waagt en het origineel nog compleet verplettert ook! De introrap schept meteen de perfecte sfeer en kenmerkt het nummer, en een hele nieuwe muzikale beweging. In de zang maakt Chaka zich de woorden eigen en leeft zich helemaal uit, een plezier dat aanstekelijk werkt, terwijl Stevie Wonder zijn heerlijke mondharmonica door het nummer jaagt!

6. What Cha’ Gonna Do For Me

Sereen in de verzen en stevig van zich afbijtend in het refrein, Chaka etaleert nog eens haar kunnen als zangeres in deze van een heerlijke 80’s soulgroove voorziene knaller!

5. Sweet Thing

De meest ingetogen kant van Chaka Khan komt naar boven in deze subtiel funky ballade. Al mogen een aantal forse uithalen niet ontbreken, de liefdevolle mood wordt bijzonder mooi geschetst!

4. You got the Love

Onderhuids broeiend op een koppel scherpe gitaren bijt Chaka op haar tong, haar typerende uithalen half tegenhoudend. Het levert een ongekende spanning op die de woorden en instrumenten extra kracht bijzetten. Khan voelt zich hoorbaar goed in haar vel en stretcht en speelt haar stem uit zoals ze nog nooit deed. Prachtig pittig nummer!

3. Papillion (aka Hot Butterfly)

Hier klinkt de zangeres haast als een authentieke crooner, een vocal jazzartieste uit van de eerste lichting. Een uitvoering die haar veelzijdigheid nogmaals tentoonspreidt, van een song die mee haar rijke carrière uittekende!

2. Ain´t Nobody

Een van haar bekendste nummers en geheel terecht! De herkenbare intro en die heerlijk losse opbouw naar dat bijzonder strakke refrein geven het nummer zijn epische karakter. Lijkt vandaag nog steeds even geliefd als toen, een ware klassieker. Een van de laatste samenwerkingen met haar band Rufus, en als zwanenzang kan dit alvast tellen!

1. Tell Me Something Good

Deze dikke funkgroove had niet misstaan op Stevie Wonders legendarische 70s-albums, en da’s niet toevallig: hij pende het nummer. Het is het strakke spel van Rufus en de karaktervolle uitvoering van Chaka Khan die het nummer doen excelleren! Met de juiste accenten en speelse verschuivingen zet Chaka het helemaal naar haar hand!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.