SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1971

SouledOut-bannerIn SOULED OUT: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.


Souljaar 1971

Marvin Gaye – What’s Going On
Er zijn echt al heel veel woorden gewijd aan dit album en ik ga dat ook nog een keer doen. What’s Going On wordt niet voor niks door velen aangewezen als het beste soulalbum allertijden. Het moge dan ook duidelijk zijn dat op dit meesterwerk alles wat goed is samenkwam. De teksten die sociaal-kritisch geëngageerd zijn, misschien wel de beste soulstem allertijden, prachtige composities en ook nog eens gebracht in een conceptplaat. Superlatieven zullen ons allen tekort schieten als we naar deze plaat aan het luisteren zijn, want dat het prachtig is dat zal iedere muziekliefhebber onderkennen. Er is al zoveel gezegd over deze plaat dan alleen beluisteren nog helpt.

Gil Scott-Heron – Pieces of a Man
De liefde voor dit album is onder de soulliefhebbers en ook onder andere muziekliefhebbers altijd heel groot geweest. Dat ligt aan vele punten. De aparte manier van zingen, de doordringende teksten, de muzikale opbouw en waarschijnlijk vooral het feit dat het anders dan anders is. Ook in de toekomst, met het ontwikkelen van andere muziekstijlen (zoals hiphop) heeft dit album veel van doen. Het is hier gewoon 1971 hoor, en dan dit brengen. Ongelooflijk! Een ware luistertrip in top van de soul! Laat je verbazen en ademloos beluisteren.

Bill Withers – Just As I Am
Souldebuten, er zijn er velen die genoemd worden als de beste werken van de artiest ooit. Opvallend genoeg hoor ik daar vaak genoeg dit album van Bill Withers niet bij. Alsof er even vergeten wordt dat ook dit een debuut is. Maar ja, wie verwacht er dan ook zoveel kwaliteit op een debuut?
Tekstueel prachtig, muzikaal warm en persoonlijk. Bill Withers’ muziek is sympathiek tot in de details en hard als het moet. Twaalf nummers lang kwaliteit, niet zomaar kwaliteit maar topkwaliteit. Om af te sluiten met een “beng!”

Curtis Mayfield – Roots
Na het uitbrengen van het grensverleggende debuut Curtis zou het bijna onmogelijk zijn het niveau met de opvolger te benaderen of te overtreffen. Dat laatste doet Mayfield ook niet met deze plaat, maar Mayfield zou Mayfield niet zijn als hij niet wederom een album uitbracht met hoge kwaliteit.
Nummers als Get Down, Keep on Keeping On en eigenlijk ook de anderen doen niets af aan de soul, de funk, de opbouw en de muziek.

Sly & the Family Stone – There’s a Riot Going On
Sly & the Family Stone hadden zo hun geniale periode. Was daar eerste Stand! Is er nu dit album. Een genre-overschrijdende plaat boordevol met sociaal kritische teksten, freaky instrumentatie en de duidelijke vingerafdruk van Sly. De intensiteit van de muziek van dit album doet je geloven dat het voor hen noodgedwongen was deze teksten en muziek te spuien. Geweldige plaat!

Aretha Franklin – Aretha Live at Fillmore West
Soulalbums en liveregistraties hebben een goede geschiedenis samen. Neem Live at the Apollo van James Brown of Live in Europe van Otis. Ga zo maar verder en je komt ook uit bij deze registratie van Aretha Franklin.Midden in haar bloeiperiode kwam dit album uit. King Curtis als begeleiding met zijn band, Ray Charles als gastartiest en veel gevoelige, diepe noten en muziek. Meer dan geweldige registratie.

Baby Huey – The Baby Huey Story: The Living Legend
Alleen al door de cover zou je dit album geniaal kunnen noemen. Maar dat is niet het enige mooie aan dit album. Als je van de rauwere, meer in de funk en blues gestoelte versie van soul houdt dan is dit album een musthave voor je. Neem de uitgemeten cover van Sam COoke’s A Change is Gonna Come. Misschien wel de beste cover van dit nummer dat ooit gemaakt is. Maar ook klassiekers als Hard Times en California Dreamin vindt je terug op deze geniale plaat.

Donny Hathaway – Donny Hathaway
Als er één soulartiest is die het coveren van nummers tot een kunst heeft verheven dan is het wel Donny Hathaway. Dat bewijst hij met deze tweede plaat. De cd telt 11 nummers waarvan er maar één door hemzelf is geschreven. Of het ook zo voelt? Nee, want zoals Hathaway zich de nummers eigen maakt kan alleen Hathaway dat. Resulterend is een geniaal soulalbum.

Eugene McDaniels – Headless Heroes of the Apocalypse
Van vrolijke popsongs naar dit! Van Gene naar Eugene, er is muzikaal zekers wat gebeurd met Eugende McDaniels. Of dat erg is? Zeker niet als het dit soort kwaliteitswerk oplevert. Verwacht geen rust bij het beluisteren van dit album, maar juist intensiteit en overduidelijkheid. Overduidelijk waar McDaniels naartoe wil, het luchten van zijn hard. Je hoort van alles, maar vooral beleef je van alles. Het verhaal dat er klachten over de teksten van dit album binnenkwamen bij Atlantic verbaast me geenzins en doen de nummers alleen maar meer smachten.

Isaac Hayes – Black Moses
Twee cd’s nodig voor 14 nummers? Dat kan alleen Isaac Hayes zijn met zijn uitgesponnen composities. Op Black Moses brengt hij zijn muziek meer op een ingetogen, warmere en intiemere manier. Progressief als altijd qua lange opbouw en samengesmolten met zijn stem waar iedereen van smelt is dit weer een meesterwerkje.

Lee Moses – Time and Place
Één van de moeilijkst verkrijgbare soulplaten die je toch echt op moet zoeken. Want veel rauwer als dit wordt het niet meer. De opnamekwaliteit laat zo nu en dan wat te wensen over, maar dat vergroot eigenlijk alleen maar de charme van deze soulplaat. De rauwheid, het vuige wordt daardoor nog meer benadrukt.

Ook interessant

Al Green – Gets Next to You
De klassieke sound van Willie Mitchell is meer terug te horen op deze plaat. Staan een aantal grote hits op met de titeltrack, I’m a Ram en Tired of Being Alone.

Funkadelic – Maggot Brian
In de mind van George Clinton ontstonden al heel wat groepen, waaronder Funkadelic. Breed uitgesponnen solo’s, snerpende gitaren en stomende funk met een geschift randje. Dan heb je wel de muziek samengevat.

Curtis Mayfield – Curtis/Live!
Het lijkt mij een hele beleving om Curtis Mayfield live aan het werk te kunnen zien. Gelukkig hebben we daar deze plaat voor om het in ieder geval te horen.

Harlem River Drive – Harlem River Drive
De broertjes Eddie en Charlie Palmieri zitten achter deze geniale funkplaat. Je vindt hierop van alles terug, prachtig geblend tot een stomend geheel.

Candi Staton – Stand By Your Man
Een stem waar je U tegen zegt en ook nog eens opgenomen in de vermaarde Muscle Scoals studio. Dan kan het dus niet fout zijn.

Shuggie Otis – Freedom Flight
Album waarop Shuggie samenwerkte met zijn vader Johnny. Fijn album van een 15-jarige Shuggie die toen in staat bleek ijzersterke songs te schrijven.

Roberta Flack – Quiet Fire
Veel covers, maar eveneens een album met een warme sfeer en de dragende prachtige stem van Roberta Flack.

Ann Peebles – Part Time Love
Ann Peebles is één van de beste zangeressen in de soul en brengt met dit album een onversneden stukje soul in optima forma.

Booker T. & the MG’s – Melting Pot
Fantastisch uit eigen composities opgebouwd album. De titeltrack is de topper, maar de rest doet er weinig voor onder.

O.V. Wright – A Nickel and a Nail and Ace of Spades
Southern Soul in optima forma. Geproduceerd door Willie Mitchell, fantastisch gezongen door Wright.

100 Proof (Aged in Soul) – Somebody’s Been Sleeping in my Bed
Aan de naam ligt het in ieder geval niet. Album boordevol ijzersterke songs geschreven door onder andere Greg Perry en General Johnson.

King Floyd – Heart of the Matter
Erg mooi debuut van de man die bekend werd met Groove Me, maar ook op deze plaat laat horen je te kunnen verrassen met warme, mooie soulsongs.
King Floyd – King Floyd
Hetzelfde jaar kwam deze plaat nog uit. Hier staat dus die grote hit, Groove Me, op. Maar ook Let Us be en nog meer prachtige soultracks

Laura Lee – Women’s Love Rights
Voor de liefhebber van krachtige vocalen is het met Laura Lee niet ver meer zoeken. Onder de knoppen van Holland-Dozier-Holland ontspon zich hier ook nog eens een fantastische plaat op het vlak van productie.

The Undisputed Truth – The Undisputed Truth
Het fantastische Smiling Faces Sometimes maakt dit album vooral. Verder vooral covers die ook prima gebracht worden.

The Beginning of the End – Funky Nassau
De titeltrack in Parts 1 & 2 is een funkklassieker. Daarna is er nog steeds kwaliteit, maar lijkt per nummer ietwat af te nemen.

War – War / War – All Day Music
Twee album van War in dit jaar. Het onderscheidt zit hem in de vrijheid. War is een stuk vrijer, daar waar All Day Music wat meer binnen de lijntjes lijkt te blijven. Een topband, dat zullen ze altijd zijn.

Margie Joseph – Makes a New Impression
Luchtig soulalbum met de mooie stem van Margie Joseph. Eigenlijk is alleen de Supremes cover een misser.

Lou Johnson – With You in my Mind
Ik zeg je de naam van Allen Toussaint hierbij en je weet dat het productiegewijs goed zit. Daarnaast kan Lou Johnson ook nog eens heel goed zingen.

Wanda Robinson – Black Ivory
Bijzondere stem, bijzondere teksten en bijzonder muzikale omlijsting. Neem de tijd en laat je overtuigen door deze plaat.

Hot Chocolate – Hot Chocolate
Nee, dit is dit niet die zoete Britse band. Dit is een funky Canadese band. Lou Ragland zat in deze groep.

Change of Pace – Bring My Buddies Back
De cover verklapt al een beetje waar het tekstueel veelal over zal gaan. Muzikaal misschien niet heel verrassend, maar toch een mooie project te noemen.

Black Ivory – Don’t Turn Around
Veel met kopstem gezongen nummers. Een album waarin de funky nummers het beste uit de groep halen.

The New Rotary Connection – Hey, Love
Op zoek naar psychedelische soul? Dan zit je met deze band al snel goed. En dan te bedenken dat Minnie Riperton hier onderdeel van uit maakte.

Kiki Dee – Great Expectations
Een stem die staat als een huis bij de Tamla productie. Album dat voortgedreven is door Berry Gordy’s hitmachine.

Kyle Garrahan – Times That Try a Man’s Soul
De soul van Garrahan is gestoeld in de country. Dat hoor je tekstueel, muzikaal een ook wel vocaal. Mooi album waar bijna geen missers op staan.

The Stylistics – The Stylistics
Het is vooral de stem van Russell Tompkins Jr die deze muziek maakt. De romantiek was nooit ver weg met deze groep.

Placebo – Ball of Eyes
Meer funky groep van Belg Marc Moulin met covers en eigen werk. De jazz is nooit ver weg.

The Supremes – Touch
Zonder überdiva Diana Ross stonden de andere dames ook hun mannetje. Met tophit Nathan Jones.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s