SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1972

SouledOut-bannerIn SOULED OUT: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Souljaar 1972

Al Green – I’m Still in Love With You + Let’s Stay Together
Ik denk dat 1972 hét prijsjaar van Al Green is. Niet alleen bracht hij het prachtig I’m Still in Love With You uit, maar kwam hij ook met het album Let’s Stay Together. Twee albums die niet alleen tot zijn top horen, maar ook tot de top van de soulmuziek. Zwoel en sexy, romantisch en intens, je beleeft van alles als je naar Al Green luistert. Wereldhit na wereldhit, maar vooral wereldse muziek.

 

 

 

Curtis Mayfield – Superfly
Ik noem de titeltrack, ik noem Pusherman, ik noem Freddie’s Dead, ik noem Little Child Runnin’Wild en eigenlijk ben ik van plan alle nummers van dit album op te noemen want veel beter krijg je funky soul niet. Mayfield waagde zich aan soundtrack voor een blaxplotation film en hij kwam met deze parel van een album. Curtis Mayfield bewijst hiermee gewoon een soulheld te zijn.

 

 

 

Bill Withers – Still Bill
Werden we al verwend met Just As i Am, zet Withers dit ongelooflijk hoge niveau gewoon door in deze opvolger. Heel stiekem is dit album over de gehele linie nog wel sterker als het debuut. Hoogtepunten opnoemen zou afdoen aan de nummers die ik niet noem. Tijdloos fantastisch

 

 

 

Stevie Wonder –Music of My Mind + Talking Book
Ook Stevie Wonder kwam in 1972 met twee albums op de proppen. Music of my Mind is als het ware een voorloper van de kwaliteit die hierna zou komen. Je hoort al heel goed wat de man in zijn mars heeft, maar het is nog ontluikend. Talking Book behoort tot Stevie’s gouden kwartet, met onder andere megahit Superstition.

 

 

 

War – the World is a Ghetto
Dit album is het Opus Deus van War. Allerlei genres (latin, funk, jazz, R&B, soul) komen samen op dit album dat zes keer ijzersterk is. Tekstueel de ene keer zwaar, dan weer luchtig en muzikaal altijd van absoluut topniveau. Alles valt samen en doet je genieten.

 

 

 

Allen Toussaint – Life, Love and Faith
Toussaint is natuurlijk dé New Orleans soulman bij uitstek. Met deze plaat heeft hij zijn meest complete en volledige album uitgebracht. Nummers passen bij elkaar en voelen aan als een geheel. Dit komt natuurlijk door de geniale songwriting skills van de man zelf, zijn goede stem als de muzikale begeleiding van The Meters.

 

 

 

Roy Ayers Ubiquity – He’s Coming
Erg lekkere plaat. Met het aanstekelijke geluid van de wah wah gitaartjes zit je bij mij meestal wel goed. Daarnaast zijn de drumpartijen ook nog eens retestrak en heeft Ayers zelf een uiterst rustgevende stem.
Een dromerige plaat, maar dit is natuurlijk met deze mooie muzikale variatie geen enkel probleem. Want of het nu Ain’t Got Time of het ietwat meer swingende He’s Coming is: muzikaal en instrumentaal is dit album dik en dik in orde. En ook voor mij is We Live in Brooklyn Baby de absolute topper van deze plaat.

 

 

 

Candi Staton – Candi Staton
Deze dame behoort zonder twijfel tot de allerbeste soulzangeressen aller tijden. Veel mensen kennen haar misschien vooral van de disco en pop, maar op dit album vindt je onversneden Southern Soul. Dit is ook simpelweg de stijl waar Candi thuishoort. Dit is een album van bijzonder hoge kwaliteit en dat tot de besten van haar repertoire behoort.

 

 

Otis Clay – Trying to Live my Life Without You
Puur persoonlijk heb ik altijd het gevoel dat Otis Clay behoort tot één van de meest vergeten soulzangers. Zonde, vooral omdat hij gewoon echt heel erg goed is. Dat bewijst hij op deze plaat. De sound is south, de stem doorleeft, de nummers ijzersterk. Recht uit het hart gezongen, zoals het prachtige I Die a Little Each Day.

 

 

Harold Melvin & the Blue Notes – Harold Melvin & the Blue Notes
Veel zwoeler krijg je soul bijna niet als je luistert naar hun megahit If You Don’t Know Me By Now. Het staat op deze sterke plaat die eigenlijk geschreven was voor the Dells. Het is uiteindelijk Teddy Pendergrass die zij stem als het ware in de nummers graaft en je het doet beleven.

 

 

Cymande – Cymande
Baanbrekend, dat is de muziek van Cymande zeker te noemen. Deze Britse formatie speelde geen genres, ze creëerden genres. Dit alles verpakt in een bijzonder laidback papiertje waar je alleen maar een grote dikke strik omheen zet. En Bob Marley de eerste met de Rastafari in de muziek? Luister dan eens hier maar naar. Dove is het prijsnummer.

 

 

Roberta Flack & Donny Hathaway – Roberta Flack & Donny Hathaway
Ik vraag mij weleens af, is er een soulduo van wie de stemmen zo mooi bij elkaar passen als bij Donny Hathaway en Roberta Flack? Persoonlijk ben ik van mening dat dit niet zo is. Op dit prachtige album bewijzen ze dat en verrassen ze iedereen op prachtige, romantische ballads en doorleefde soulsongs. I (Who Have Nothing) is een persoonlijk favorietje, maar alle andere negen songs zijn ook genieten geblazen.

 

 

The Temptations – All Directions
Favoriete soulgroep? Dat zouden zomaar eens The Temptations kunnen zijn. Geweldige vocalen en rond deze periode ook fantastische muziek. Is er een nummer op dit album dat me niks doet? Nee! (oké de Flack-cover misschien). En wie kent niet Papa Was a Rolling Stone?! Van menig persoon het favoriete nummer.

 

 

 

Ook interessant

 

Donny Hathaway – Live!
Legendarisch, maar dan ook echt legendarisch live-album van Donny Hathaway. Dat hij behoort tot één van beste soulzangers die ooit geleefd hebben horen we nu ook in live-vorm. Swingend, maar intiem en vocaal van wereldklasse.

Ann Peebles – Straight From the Heart
Fantastische soulplaat van Peebles met de bekende Hi-sound. Een niet te missen album met 99Lbs als grootste hit.

The Meters – Cabbage Alley
Op dit album gaan the Meters door met waarin ze goed zijn. Retestrakke funk maken, met zo nu en dan een vocale opsmuk.

Funkadelic – America Eats it Young
Deze dubbelplaat is misschien wel het meest poppy album van Funkadelic. Zover dat natuurlijk kan met snerende gitaren en groovende orgels.

Travis Wammack – Travis Wammack
Ben je niet vies van een beetje country en rock in je soul? Dan moet je deze plaat eens beluisteren. Laat je dan in eerste instantie betoveren door You Better Move On om daarna in de rest te duiken.

The JB’s – Food for Thought
Funk, pure funk, dat is hetgeen wat je kan verwachten bij deze plaat. Vooral muzikaal en met een paar wereldhits (The Grunt, Pass the Peas)

Betty Wright – I Love the Way You love
Soul van het minder zwaardere werk. Betty heeft een prachstem en op deze album prijkt het fantastische Clean Up Woman.

Terry Callier – Occasional Rain
Callier kende zijn absolute oogstperiode bij Cadet. Drie albums lang wereldniveau en daar is dit eerste van. Met prijsnummer Ordinary Joe.

The Staple Singers – Be Altitude: Respect Yourself
Nog zo’n beroemde soulfamilie. Dit keer van de Stax-stal. Gospelinvloeden zijn altijd dichtbij met deze Singers, maar het ligt er niet te dik op. Pops en Mavis zijn de grote namen.

Millie Jackson – Millie Jackson
Dit debuutalbum laat een andere Millie Jackson horen dan we later van haar gewend zullen zijn. Het sociaal-kritische zit er wel al in, maar de hele toon is lang niet zo rauw als later.

Mel & Tim – Starting All Over Again
De stemmen van Mel(Hardin) & Tim(McPherson), het zijn neefjes, passen erg goed bij elkaar. De stemmen zijn mooi in harmonie. Alle nummers zijn erg sfeervol neergezet en passen perfect binnen het plaatje om het album als één geheel over te laten komen.

Fontella Bass – Free
I
s er ooit een zangeres vaker verward met Aretha Franklin dan deze dame? Debet daaraan is de single Rescue Me. Met deze dame had Chess een heet ijzer in het vuur.

Billy Preston – Music is My life
De gospel is ook hier weer dichtbij. Zijn platen uit 1969 en 1970 zijn wel beter, maar deze man is zo muzikaal dat je altijd kan genieten. Luister maar eens naar Will it Go Round in Circles.

Gil Scott-Heron – Free Will
Wederom een zeer lekker album van Gil Scott-Heron, maar wel allemaal niet zo spannend en verrassend als zijn klassiekers zoals ‘Pieces of a Man’.

The O’Jays – Back Stabbers
Er zijn mensen die zweren bij de Philly Soul van the O’Jays. En als je dan naar singles als Back Stabbers en Love Train luistert begrijp je dat ook wel. Maar een klassieker is dit album toch niet.

The Undisputed Truth – Face to Face With the Truth
Bijzonder regelmatig album van een groep die toch wel vaak vergeten wordt. Barrett Strong schreef alles op deze plaat, op  de afsluiter na dan.

Maxayn – Maxayn
The Ikettes, the Gap Band en Maxayn. Deze namen behoren allemaal toe tot dezelfde persoon (Paulette Parker). Met die laatste naam kwam ze met dit bijzondere album.

Wattstax, the Living Word
Stax is natuurlijk één van de grootste soullabels ooit. Ze besloten dan ook een festival te organiseren van een dag lang met Stax’ grootste artiesten. Het vond plaats in Los Angeles en onder andere Isaac Hayes, Eddie Floyd, the Staple Singers en Albert King traden op. Fantastisch document.

Howard Tate – Howard Tate
Het leven van soulzanger Howard Tate is meer dan bijzonder te noemen. Kijk anders gewoon eens in welke jaren hij zijn albums uitbracht. Deze plaat is zijn beste.

Ohio Players – Pleasure
Vooral Funky Worm is een nummer dat menig luisteraar zal kennen. Al is het maar door een sample in een hiphopnummer. Verder een album vol prima funknummers. Hierna werden Ohio Players pas echt groot.

Billy Paul – 360 Degrees of Billy Paul
Me and Mrs. Jones kent iedereen natuurlijk, maar luister ook eens naar het prachtige Am I Black Enough for You. Dit nummer doet niet onder voor die wereldhit.

The Chi-Lites – A Lonely Man
Als je alleen de afsluitende cover kan vergeten dan heb je hier een prima soulalbum te pakken. Oh Girl zal iedereen wel kennen, maar de rest mag er zeker ook zijn.

Swamp Dogg – Cuffed, Collared and Tagged
Hier is het misschien wel de variatie die het hem doet. Swamp Dogg is natuurlijk een geniaal songwriter en producer die meestal op het geheel werkt. Hier triggered juist de variatie.

Elza Soares – Elza Pede Passagem
Soul? Ja, dit album heeft zeker soul. Braziliaanse soul, dus dan weet je dat het in ieder geval swingt als een tiet.

The Soul Searchers – We the People
Vrij breed uitgesponnen nummers in een niet als te diepgaande vorm van R&B en funk. Waren ooit de begeleidingsband van Chuck Brown

The Dramatics – Watcha See is Watcha Get
Een groep volgens het bekende concept van het vocale bereik. Soms ook wat glad, maar toegegeven de nummers zitten erg goed in elkaar.

Denise LaSalle – Trapped By a Thing Called Love
Fantastisch album uit de kelders van het Detroitse soullabel Westbound. Te vergelijken met Betty Wright, maar dan met een rauwere stem.

The Stylistics – Round 2
Mocht je een addict zijn van mierzoete soul dan moet je deze plaat eens uitproberen. Leadzanger Russell Thompkins Jr met zijn hoge stem en Thom Bell achter de producties leverden een paar mooie, romantische nummers op.

Z.Z. Hill – The Brand New Z.Z. Hill
Het verhaal vertelt dat ZZ Hill contractueel nog een plaat moest maken voor zijn platenmaatschappij en dat Swamp Dogg dat contract maar kocht om eens te bekijken of hij daar wat mee kon. Samenwerking was goed, maar het bleef wel het enige album dat hij met ZZ Hill maakte.

The Isley Brothers – Brother Brother Brother
Die stem van Ron Isley is natuurlijk uit duizenden te herkennen. Staan aardig wat covers op dit album, maar daar weten ze wel raad mee.

Michael Jackson – Ben
Hij was toen nog een lief schattig jochie dat de prachtige titeltrack song. De kwaliteit is al te horen en waar het naar toe ging weet iedereen.

100 Proof (Aged in Soul) – 100 Proof (Aged in Soul)
Achter deze plaat zit een groot scala aan topschrijvers (Greg Perry, General Johnson), wat zorgt voor sterke songs in een jazzy en funky schil. Van vergelijkbaar niveau als het debuut.

James Brown – There It Is + Get on the Good Foot
Vooral funk van JB, terwijl op deze prima cd’s ook de soulnummers niet ontbreken.

Maceo & All the King’s Men – Funky Music Machine
Dit album is niet zo goed als hun debuut, maar Maceo blaast nog vrolijk verder en het funkt prima mee.

Lyn Collins – Think (About it)
De titeltrack is de top, maar verder is er ook nog genoeg te beleven op dit album. Lyn Collins is een stoere soulchick met een topstem.

The Pharaohs – Awakening
Precies zo’n funkband die je ontdekt door echt goed te zoeken. Met elf man maken the Pharaohs funk in de traditie van Funkadelic, met een Afrikaans sausje.

Detroit Emeralds – You Want It, You Got It
Eigenlijk vooral gewoon een fijne soulplaat. Op het gehoor vrij makkelijk, maar van binnen toch wel doordacht en prima uitgewerkt.

The Vibrations – Taking a New Step
Vanuit de jaren ’50 van formatie in formatie. Het was roerige ontwikkeling die deze groep doormaakte. Dit album is en blijft hun bekendste en beste.

Luther Ingram – If Loving You is Wrong (I Don’t Want to Be Right)
Soul zonder randjes, rafeltjes, maar met de mooie stem van Ingram en de fantastische titeltrack.

Cane and Able – Cane and Able
Psychedelische soul uit Frankrijk die uit je speakers knalt. Van lange gitaarsolo’s, tot korte energieke funknummers, je hoort het allemaal.

Ernie Hines – Electrified
Our Generation is de single die er echt uitspringt bij dit album. Je wordt verder ook niet echt van je sokken geblazen, maar onderhoudend is het alleszins.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s