SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1973

SouledOut-bannerIn SOULED OUT: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Souljaar 1973

Marvin Gaye – Let’s Get it On
Do you want some sex? Dan kan je het krijgen ook. Ik denk dat er in de geschiedenis van de soul niet veel albums zijn gemaakt die net zo sexy zijn als deze van Marvin Gaye. Alles ademt seks, van het stemgebruik tot aan de sfeer, van de producties tot aan de teksten. Meesterzanger Gaye dompelt je helemaal onder en doet je smachten naar een partner om dit mee te delen. Gezellig samen, zwoel en intiem, dan werkt dit legendarisch album het best.

Stevie Wonder – Innervisions
Stevie Wonder was bezig met zijn heilige kwartet. Innervisions wordt daarvan vaak aangewezen als zijn nummer2 topalbum en door sommigen zelfs als nummer 1. En daar valt wat voor te zeggen, want een stukje korter dan het vaak en later hier nog genoemde Songs in the Key of Life, maar vooral een plaat vol met absolute topsongs. Geen zwak moment te bekennen. Van funky nummers als het energieke Living for the City en Higher Ground tot prachtig ingetogen songs als He’s Misstra Know it All en All in Love is Fair. Wonder zit hier op het toppen van zijn kunnen en bij een muzikaal genie is dat dus genieten geblazen.

Bill Withers – Live at Carnegie Hall
De soulmuziek grossiert in geniale live-albums. Daar valt zonder enige twijfel deze plaat van Bill Withers ook onder. Op elk vlak een muzikaal hoogtepunt waar iedereen wel bij had willen zijn. Warm, simpel, met een boodschap en doordacht. De liedjes kloppen als een bus en de verhalen die Withers verteld raken je in je hart. Het is zo overtuigend dat we het zelfs van Bill Withers niet zo erg vinden dat hij bij Lean on Me wat valse nootjes raakt.

Donny Hathaway – Extension of a Man
En dit is alweer het derde (en helaas laatste) stukje genialiteit dat Donny Hathaway op plaat heeft gezet. En dan laten we voor het gemak even zijn live-albums buiten beschouwing. Ook deze derde plaat is weer dé pracht die soulmuziek in zich heeft. Prachtige songs, prachtige vocalen en een prachtige sfeer.


24-Carat Black – Ghetto: Misfortune’s Wealth

Een funk-concept-album die zijn weerga niet kent. Achter dit project zit Dale O. Warren die onder andere ook verantwoordelijk was voor de strings op Isaac Hayes’ Hot Buttered Soul. Met 24-Carat Black kon hij zich helemaal creatief uiten, wat heeft geresulteerd in dit legendarische funkalbum. Geen muziek voor de simpele ziel, maar voor de mensen met soul en doorzettingsvermogen. Leer het kennen.

Gladys Knight and the Pips – Imagination
Een groep die vooral furore maakte in de Motown stal, maar misschien wel hun grootste hits scoorden nadat ze daar vertrokken. Dit album is hun eerste dat niet bij Motown opgenomen is en werd meteen een succes. Debet daaraan zijn natuurlijk grote hits als Midnight Train to Georgia en I’ve Got to Use My Imagination, maar ook de invloed van Gladys’ prachtige stem en haar samengang met the Pips is nooit buiten beschouwing te laten.

BlackNasty – Talking to the People
Ik begin maar met te zeggen dat dit van Stax komt. Van Stax? Zekers. Het is niet zo heel verwonderlijk als je dit niet kent. Wat kan je dan verwachten? Het rauwere funkwerk. Om een gitaartje meer of minder zitten ze in ieder geval niet verlegen en tekstueel verteld het vele sociaal-kritische boodschappen. Een geniaal Stax-album (wat anders) die in de krochten van de soulwereld ligt.

Sly & the Family Stone – Fresh
Naast cultalbums Stand! en There’s a Riot Going Onis dit album toch ook wel een klassieker van formaat te noemen. Als een soort vervolmaking van een grandioos trio is dit album meer recht door zee. What you hear is what you get. En wat je hoort is ronduit geweldig. Sly met zijn orgel, de strakke drums en de toevoegde vocalen. Dit album klopt. Leuk weetje over de hoes is dat Sly hier op een glasplaat staat in plaats van een sprong waar het op lijkt.

Ook interessant:
Terry Callier – What Color is Love
Als ik een echte groeiplaat zou moeten aanwijzen dan is het deze van Callier wel. Soul waarin de folk nooit ver weg is. Prachtige stem en meeslepende muzikaliteit. Prachtige plaat.

Roberta Flack – Killing Me Softly
Roberta maakt met haar vaak rustige nummers de softe soort van soul. Dat doet ze natuurlijk prachtig, of het nu covers zijn of eigen songs. Mevrouwtje Flack, dat is standaard genieten.

The Isley Brothers – 3+3
Volgens velen het beste album dat deze broertjes ooit gemaakt hebben en dat mag met recht gezegd worden als je naar hits als That Lady, Summer Breeze en The Highways of My Life luistert.

James Brown – Black Caesar + The Payback
Ook dit jaar weer twee albums van de Hardest Working Man in Show business. De eerste is een soundtrack van een blaxploitationfilm. De tweede is rauw, funky as heel. JB op zijn best.

Curtis Mayfield – Back to the World
Prijsnummer Right on For the Darkness zal iedereen kunnen boeien, maar verder is dit ook een plaat van hoge kwaliteit. Zijn we immers wat anders van Mayfield gewend?

Irma Thomas – In Between Tears
Irma Thomas is simpelweg een geniaal zangeres te noemen. Op dit album voegen ze bij die stem de producties van Swamp Dogg toe en je weet dat je een goede plaat krijgt. Tekstueel misschien  niet al te verheffend, maar zowel vocaal als productioneel absolute top.

Herbie Hancock – Head Hunters
Een jazzgrootheid in deze lijst? Ja zeker, het is dan wel meer jazz dan soul, maar het is vooral de funk die de brug slaat. Hancock klonk nog nooit zo funky. Naast een fijne funkplaat ook één van de fijnste jazzplaten ooit gemaakt.

Al Green – Call Me
Misschien minder vaak genoemd en geroemd dan voorgaande albums, maar misschien is deze plaat wel zijn meest consistente werk.

The Temptations – Masterpiece
Treffende titel van één van de beste soulgroepen ooit. De titeltrack is een soort Papa Was a Rolling Stone 2.0 en de rest is wat je van deze mannen kan verwachten.

Billy Paul – War of the Gods
Een dikke buiging is vooral op zijn plaats voor de titeltrack. Wat een fantastisch in elkaar gezet nummer is dat zeg! Met ondersteuning van MFSB is de rest ook goed, maar nooit zo goed als War of Gods zelf.

The Dramatics – A Dramatic Experience
Een bijzonder rijk album met zijn meerstemmige vocalen, mooie arrangementen en leuke afwisseling. De hoes wordt ook nog eens vaak geprezen en je hebt een plaatje van een plaat.

Ollie Nightingale – Sweet Surrender
Een uniek stemgeluid hebben, maar toch behoren tot het rijtje ‘vergeten soulstemmen’. Helaas overkwam het Ollie Nightingale. Deze man heeft een stem om U tegen te zeggen en daar vult hij dit fantastische album mee.

The Staple Singers – Be What You Are
Een echt warme soulplaat, zal het goed in met de koudere dagen van het jaar. Mavis kennen we natuurlijk met haar prachtige stem, de nummers zijn net zo prachtig.

Dan Penn – Nobody’s Foul
Deze man kan weleens de ongekroonde koning van de countrysoul zijn. Dan Penn schreef fantastische nummers, zowel muzikaal als tekstueel, en kan zelf ook een bijzonder goed wijsje zingen.

Graham Central Station – Graham Central Station
Larry Graham, de man die het slapbassen uitgevonden heeft, komt in 1973 met dit debuutalbum van zijn groep. Hij maakt furore als bassist van Sly & the Family Stone en gooit hier ook een bak vol met funk op plaat.

The O’Jays – Ship Ahoy
Grootste Phillysoulgroep zet het succes voort met deze plaat. Genoeg hits, maar niet van het niveau van Back Stabbers. Nog steeds een zeer genietbaar album.

Betty Davis – Betty Davis
Voor het betere krijs- en schreeuwwerk ben je op het goede spoor met Betty Davis. Vuig, funky, smerig en niet volgens het boekje.

Cymande – Second Time Around
Geniale funkband doet wederom zijn ding met dit album. Fug, For Baby Ooh en Genevieve zijn zomaar een paar nummers die regelrechte funkklassiekers zouden kunenn zijn.

Frederick Knight – I’ve Been Lonely for So Long
Dit is vooral een cool soulalbum. Zanger Frederick Knight straalt dan ook een soort cooleness uit die perfect bij de muzikale omlijsting past.

O.V. Wright – Memphis Unlimited
OV Wright met de Hi-sound? Laat dat maar aan producer Willie Mitchell over. Het diepe, rauwere soulgeluid van OV voegt ook echt iets toe aan die Hi-Sound.

Al Wilson – Show & Tell
Het heeft even geduurd na zijn debuut uit 1968, maar Al Wilson overtuigde ook met dit album weer. Vooral de funkier nummers zijn genietbaar.

Betty Wright – Hard to Stop
Weer eens wat anders van deze dame. Zomerse soul van topniveau. Wright is een begenadigd zangeres en deze plaat verdiend als geheel gewoon meer aandacht.

Earth, Wind & Fire – Head to the Sky
EW&F mengt op deze plaat wat andere stijlen met hun bekende, vrolijke funk. Zo horen we latin(Evil) en jazz fusion(Zanzibar). Het is wederom gewoon weer een heerlijk album, met wat andere ingrediënten dan gewend.

Rare Earth – Ma
De titeltrack steelt met zijn 17 minuten en 24 seconden eigenlijk gewoon de show op dit album, maar ook de andere vier tracks liegen er niet om. Fantastische soul van een fantastische groep.

King Hannibal – Truth
Deze King is ook weleens bekend als Mighty en voor de familie waarschijnlijk bij zijn echte naam James Shaw. Een man met een naam, een man met personality. Dat lijkt hij ook goed blijken op deze plaat. De hele exposure, manier van zingen en de songs op zichzelf een interessante plaat.

Tower of Power –Tower of Power
Eerste album met leadzanger Lenny Williams. Swingt als een tiet, zoals je gewend bent van TOP. Vette blazers vooral.

Clarence Reid – Running Water
Misschien niet per sé het soulalbum dat je moet hebben, maar wel een soulalbum van een prima zanger dat vol staat met uitstekend geschreven soulsongs.

Willie Hutch – The Mack
Deze man heeft vele topsongs geschreven, dan wel voor zichzelf dan wel voor anderen. Dat dit album dus vol staat met goede songs is op zich geen verrassing te noemen, maar natuurlijk wel iets om naar uit te kijken.

War – Deliver the World
Reeds eerder besproken in de voorgaande jaren kunnen we met deze plaat in herhaling vallen. War is gewoonweg een fantastische funkband die iedereen moet beluisteren.

Inez Foxx – At Memphis
Ooit beroemd met haar broer Charlie en maakte hiermee een coveralbum met Volt. Inez Foxx is een steengoede zangeres die helaas te weinig heeft kunnen brengen, zonder dat dit haar schuld zal zijn geweest.

Boscoe – Boscoe
Gevalletje van een album waar je zin in moet hebben. Want soms heb je gewoon zin korte funknummers, andere keren voor het meer uitgesponnen werk. In het laatste geval ben je hier aan het goede adres.

Roy Ayers – Coffy
Ook Roy Ayers legde zich eens toe aan een soundtrack. Wat ontstond was deze fantastische plaat vol met funky floorfillers.

The Blackbyrds – The Blackbyrds
Een gezellige funkplaat, zo valt dit het beste te omschrijven. Gewoon een plaat die je af en toe eens lekker opzet, want kwaliteit herbergt het zeker.

Gloria Jones – Share My Love
Als zangeres vooral bekend van Tainted Love, maar deed vooral werk als tekstschrijver voor Motown. Onder dat label is dit album ook opgenomen. Zonder die wereldhit, maar met andere leuke nummers.

MFSB – MFSB
De Philly Soul kwam steeds meer opzetten en daar was huisband MSFB een goed voorbeeld van. Het tijdperk van de Soul Train kwam er aan, mede door deze groep.

Barry White – I’ve Got So Much to Give + Barry White – Stone Gon’
Veel zwoeler als deze man kregen we het niet. Volgens velen ook nog eens de zwaarste stem uit de soulgeschiedenis. Voor de romantici onder ons zijn dit twee prima platen.

Candi Staton – Candi
Wil je voor het laatst Candi met echte soul horen, dan moet je deze plaat opzetten. Hierna ging deze dame toch wat meer de disco en pop kant op.

Labelle – Pressure Cookin’
De groep met Patti dus. Dit album is er ruimte voor vele stijlen. Van rock naar funk, van pop naar soul. Roept u maar.

Ike & Tina Turner – Nutbush City Limits
De titeltrack en River Deep, Mountain High zijn de grootste hits op dit verder vermakelijke album van deze ex-geliefden.

The Pointer Sisters – The Pointer Sisters
Deze dames maken toch disco? Niks is minder waar, luister daarvoor maar eens naar deze plaat. De Sisters hoorde je nooit meer zo goed als hier.

Sir Joe Quarterman & Free Soul – Sir Joe Quarterman & Free Soul
Fijn swingend soulalbum van deze combinatie. Opener (I  Got) So Much Trouble in My Mind zal de meesten bekend voorkomen.

The Spinners – Spinners
Fijne soulplaat met de grote hit I’ll Be Around. Niet al te moeilijke soul, maar the Spinners zijn altijd erg genietbaar.

Lea Roberts – Excuse Me, I Want to Talk to You
Geen bekende naam, maar wel een mooi debuut. De stem staat er en ook muzikaal is dit album interessant genoeg te noemen om te blijven boeien. Toch jammer dat dit soort dames nooit doorgebroken zijn.

The Three Degrees – The Three Degrees
Zoet plus sappig is zoetsappig en dat nog eens maal drie en dan heb je The Three Degrees. Philly Soul ten top.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s