Het beste van 2013…. de beste albums

Zoals elk jaar hebben we weer een overzicht voor jullie met de beste songs en de beste albums van muziekjaar 2013. Die laatste is waar we vandaag mee aftrappen, morgen volgen de songs.
We zijn uiteindelijk op een bijzonder top15 uitgekomen en laten jullie graag kennis maken (of opnieuw meegenieten) met wat volgens ons de vijftien beste platen van 2013 zijn.

15. Rhye – Woman
De ideale plaat voor tussen de lakens, gezongen door een man, die een vrouw leek, voor zijn vrouw, die dus geen man is. Of hoe het ook zit, dit is pure romantiek en onversneden eigentijdse soul.

 

14. Beyoncé – Beyoncé
Op de valreep nog een naam voor de eindejaarslijstjes. Beyoncé nog wel. Gedaan met de showelementen, de focus op de muziek lag nog nooit zo hoog. En dat werpt zijn vruchten af met een prachtig puur en licht electronisch album dat je de hele rit compleet in de ban houdt. Ja, Beyoncé nog wel.

13. Alice Russell – To Dust
Wederom dus een prima album van Alice Russell. Maar dat kan natuurlijk ook bijna niet fout gaan met zo’n stem. Deze dame kan zingen zeg! Alle nummers zijn goed tot zeer goed en een aantal zelfs uitstekend.

 

12. Janelle Monáe – Electric Lady
Niemand kan de soul en funk hoogdagen doen herleven en er tegelijk zo’n eigenzinnige twist aan geven als Janelle Monáe. Een geslaagde combinatie tussen fun en serieux, gekleurd door haar unieke gedachtegang.

11. Blood Orange – Cupid Deluxe
Grauwe gitaar- en drumpartijen vermengen zich probleemloos met de gladde R&B-elementen, zoals het stemgeluid van Blood Orange en al zijn gastzangeressen. Een album met een sterke 80’s vibe en een bijzonder warm gevoel.

 

10. Drake – Nothing Was the Same
Je mag zeggen van Drake wat je wil, maar hij weet waar hij mee bezig is. In zijn typische no-nonsense R&B/Hiphop stijl deelt hij een groot deel van zijn leven. Niet altijd even duidelijk voor ons stervelingen, maar het maakt van Nothing Was the Dame een verpletterend plaat waar niets tegenin valt te brengen.

9. John Legend – Love in the Future
Het nieuwe album van John Legend is een album dat je blijft beluisteren. Keer op keer zonder te vervelen. Dat komt vooral omdat het album onbedaarlijk sexy is. De intensiteit van de zang die perfect samenvloeit met de warme producties zal menig stelletje overhalen om bij bepaalde intimiteit deze plaat op te zetten. In je eentje beluisteren betekend dat je opgewarmd wordt in de aankomende koude dagen en maanden.

8. Charles Bradley – Victim of Love
De documentaire, de muziek en de persoon. Dit is het jaar van Charles Bradley en als je op zoek bent naar met bezieling gezongen soul dan kan je dit afgelopen jaar niet om deze man heen. Geweldig intens.

 

7. inc. – No World
Deze verstilde soul van de twee broers kleuren met grote thema’s de kleine momenten in het leven. Het fluisterende stemgeluid versmelt mooi met de ingetogen gitaarpartijen en teruggetrokken drums; muziek die tot diep vanbinnen sijpelt.

6. Gregory Porter – Liquid Spirit
Het moge duidelijk zijn dat Porter ons wederom een ijzersterke plaat heeft voorgeschoteld. Tekstueel persoonlijk en vocaal in den perfectie. Genieten van zijn stem en de ruimte die de muzikanten krijgen heb je hier één van de beste album van 2013 in handen.

5. Trixie Whitley – Fourth Corner
Met een stemgeluid dat moeiteloos heen en weer zweeft tussen een intense soulvibratie en diepe rockschreeuw vult ze haar nummers op een indrukwekkende manier in. Muziek die tegelijk nostalgisch en bijzonder eigentijds klinkt.

 

4. James Blake – Overgrown
Een sublieme opvolger voor zijn debuut, waarmee Blake nog dieper graaft in zijn geluids- en gevoelenspalet. Een rijk geheel met een subtiel verloop en pakkende nummers. De bevestiging van een -kunnen we nu wel stellen- groot artiest.

 

3. José James – No Beginning No End
Kan José James slecht werk afleveren? Het lijkt bijna niet mogelijk. Wederom heeft de zanger een pracht van een album afgeleverd. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit album net iets minder spannend vind als voorganger Blackmagic. Maar dat er weer een stuk of wat pareltjes op staan is zeker te horen.

 

2. Autre Ne Veut – Anxiety
Beetje vadsige muziek eigenlijk met zijn huilende stemgeluid, overladen synths en expliciete nummers. Maar de oprechtheid en geloofwaardigheid maken van Anxiety een prachtige, intense beleving. Autre Ne Veut durft de scheve schaats te rijden en tegelijk toch een blinkende parel af te leveren.

 

1. Laura Mvula – Sing to the Moon
Een fris groen blaadje dat haar eigen kijk op het soulgenre geeft. Laura Mvula is een klassevolle zangeres met de nodige verwijzingen naar lang vervlogen tijden, maar één die niet vies is van scherpe, moderne randjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s