Het beste van 2013…. de beste songs

Een jaar lang, elke maand, hebben wij een top5 gemaakt. Deze maken wij door onze top10’s met elkaar te blenden. Een jaar lang hebben we daarvan ook een totaallijst bijgehouden. Voeg daar onze eindejaars top-10 aan toe en je krijgt een overzicht van de beste songs van 2013. Wij zetten ze in dit artikel op een rij en verblijden jullie nog eens met de 25 beste van 2013.
Veel luisterplezier!

25. FKA Twigs – Water Me
24. Janelle Monae & Miguel – PrimeTime
23. Trixie Whitley – Need Your Love
22. Adrian Younge presents the Delfonics – Stop and Look (and You Have Found Love)
21. Sampha – Happens
20. Blood Orange – You’re Not Good Enough
19. Myron & E – If I Gave You My Love
18. Sharon Jones & the Dap Kings – Retreat
17. Kelis – Jerk Ribs
16. Janelle Monáe & Erykah Badu – Q.U.E.E.N.
15. José James – Bird of Space
14. Autre Ne Veut – Play by Play
De machtige opener van zijn album Anxiety en één die meteen met de deur in huis valt. De onguurheid in zang en tekst trekt zich door in de synthbeladen muziek. De compositie maakt het hele nummer, met een spannende opbouw naar het uiteindelijke refrein dat als een mantra tot in de laatste seconden uitgeschreeuwd wordt.
13. Shlohmo & Jeremih – Bo Deep (Do U Right)
Als een snedige electronicproducer en glijerige R&B-zanger samenkomen zou er blijkbaar magie kunnen ontstaan. Toch alleszins als ze Shlohmo en Jeremih heten. Beiden brengen het beste in elkaar naar boven en creëren zo misschien wel hun beste werk.
12. Drake ft. Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
Meteen als die pompende drumbeat komt binnenvallen kan het hoofd niet anders dan volop meeknikken. Van de verzen tot de hooks en de refreinen, alles is even geniaal catchy. Een van de weinige nummers van Drakes laatste waarop hij zijn zangcapaciteiten voluit uitspeelt. Alleen hij kan dit nummer de juiste stijl meegeven.
11. Hiatus Kaiyote – Jekyll
Een nieuw Australisch soul-jazz-electro ensemble dat dit jaar steeds meer aan populariteit lijkt te winnen. Ze bewijzen met deze voortreffelijke compositie dan ook van wanten te weten. De instrumentatie klinkt bijzonder bevrijd en zangeres Nai Palm werpt zich op als een mulitalent met zang en writing skills. Een groep om de komende jaren goed in de gaten te houden.

10. Gregory Porter – Water Under Bridges

Geniaal nummer. Intens gezongen, intiem gebracht vol warmte en romantiek. Een absolute topsong! Aan het einde van zijn plaat is er nog een Rubato Version van dit nummer, die weinig onderdoet voor het origineel.

9. The Weeknd – Belong to the World

We waren al fan, maar met de release van het album Kiss Land en daarbij deze single zijn we helemaal om.|

8. FKA Twigs – Papi Pacify

Botergeil nummer, met een verontrustend donker kantje. De eigenwijze, verstilde electronica en het trage stemgeluid van Twigs scheppen een ontroerend, maar tegelijk ook bloedheet sfeertje. Opnieuw een talentvolle act die mee 2014 zal kleuren.

7. James Blake – Life Round Here

Stevige synths en vibraties gekoppeld aan een sterke hook, meer heeft James Blake vaak niet nodig. Het maakt ook Life Round Here tot het beste nummer van zijn album. Met minieme middelen weet een duidelijke sfeer neer te zetten een rijk gevoelspalet over te brengen.

6. Janelle Monáe – Dance Apocalyptic

Janelle gaat niet heen zonder een dik feestje! Als een compleet geschift dansnummer verpakt ze haar diepste bedenkingen, die zowel voor verleden, heden als toekomst relevant zijn. Dit is exact waarop Janelle op eenzame hoogte staat in het wereldje.

5. John Legend – All of Me

Echt zwijmelen doen we eigenlijk pas bij All Of Me. Een nummer qua formule van het slag waarin Legend uitblinkt, ook live. Een zo gezegde pianoballad. Kippenvelopwekkend mooi nummer.

4. Charles Bradley – Victim of Love

Bij Charles Bradley kan je er in ieder geval prat op gaan dat hij vol bezieling zingt. Hij zingt wat een ander zou zeggen, met al zijn gevoel en gevoel voor drama en soul komen de teksten uit zijn rauwe strot. Dat kennen we natuurlijk al van zijn debuutplaat en we verwachten eigenlijk ook niet anders van muziek waar het label Daptone op staat. Maar maakt dat de nummers ook goed? Ja zeker.

3. Gregory Porter – Liquid Spirits

Best wel anders is de single Liquid Spirits met zijn gospelinvloeden, de funk en het hoge swinggehalte. Anders dan anders van meneer Porter, maar zoals gewend van hoog niveau.

2. Blood Orange – Chamakay

Een prachtig gekleurde break-up song die je bijna per direct het leed dat er mee gepaard gaat zou doen vergeten. De eighties productie met zijn doffe drums en synths uit verre werelden doet het hele nummer opleven. Als dan de twee stemmen van Blood Orange en Caroline Polachek elkaar terugvinden in dat hemelse refrein is alles gewoon weer even koek en ei.

1. Laura Mvula – Green Garden

Met Green Garden bracht Laura Mvula dit jaar de lente op gang. Een plezierig, hinkelend nummer dat geurt en kleurt als nieuw leven en met het diepe stemgeluid zijn beladenheid meekrijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.