SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1979

SouledOut-bannerIn SOULED OUT: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Souljaar 1979

Michael Jackson – Off the Wall
Natuurlijk had Michael al successen met zijn broers en natuurlijk had hij die successen ook alleen, maar de echt grote successen begonnen met deze plaat. Hier is de unieke combinatie van Michael Jackson en Quincy Jones voor het eerste te bewonderen. En hoe!? Hit na hit, record na record. Fantastische plaat.

 

Donna Summer – Bad Girls
De combinatie Morodor en Summer heeft voor baanbrekende muziek gezorgd in de discostroming. Morodor wist, samen met Bellotte, altijd goed te plaatsen waar het met de muziek naartoe ging en hier een eigen inslag op te nemen. Buiten de hitlijstsuccessen is dit ook gewoon muzikaal een zeer geslaagd album.

 

Chic – Risque
Was zou de disco zonder Rodgers en Edwards zijn? Chic maakt ook hier weer ingenieus aanstekelijk disco funk. Vooral de uptempo tracks doen weer ouderwets de voetjes van de vloer gaan, neem een Good Times. Disco wordt toch vaak gezien als een vrij simpele muziekstroming, maar daar valt de muziek van Chic zeker niet onder.

The Crusaders – Street Life
Ten tijde van dit album bestonden the Crusaders (eerst ook als Jazz Crusaders) al een tijdje. Ik denk dat ze het zelf ook nooit hebben zien aankomen dat ze met de titelrack, stem van Randy Crawford, zo’n grote hit zou worden. De rest van het album heeft niet de kwaliteit van die hit, maar slecht wordt het nergens.

 

Ook Interessant:

Minnie Riperton – Minnie
Bij de opnamen van deze plaat was 3 jaar duidelijk dat Minnie aan borstkanker leed. Met die feiten en haar pijn in gedachten is het vooral de openingstrack die je keihard raakt.

Ann Peebles – The Handwriting is on the Wall
Het laatste album dat Ann Peebles bij Hi Records maakte. Disco vierde hoogtij, maar Peebles maakte hier nog een onversneden soulplaat.

Roberta Flack – Featuring Donny Hathaway
In 1972 hadden Flack en Hathaway samen al een absoluut hitalbum. Op deze plaat wilden ze dat eens over doen. Is opgenomen vlak voor het overlijden van Hathaway.

Rick James – Bustin’ Out of L Seven
Hij heeft natuurlijk die ene hit, maar als geheel zijn de eerdere albums beter. Daar onder valt ook deze R&B plaat met vele funkinvloeden.

Rufus & Chaka Khan – Masterjam
De samenwerking liep op z’n einde, maar met deze door Quincy Jones geproduceerde plaat hadden ze nogmaals een schot in de roos.

Delegation – Eau de Vie
Album dat het vooral moet hebben van de uptempo nummers, zoals vaker in de disco. De ballads zijn wat vlak, maar er blijft nog genoeg herkenbaars over.

Sister Sledge – We Are Family
Rodgers en Edwards (die van Chic inderdaad) waren verantwoordelijk voor deze plaat. Hiermee bezorgen ze Sister Sledge een hit van een album en natuurlijk ook de bekende singlehits staan hier op.

Earth, Wind & Fire – I Am
Dit album begeeft zich nog op de grens tussen het eerder funk/soul en op dat moment populaire disco. Een gulden middenweg die qua kwaliteit ook wat wisselend uitpakt. Grote hit Boogie Wonderland staat hier ook op.

Stevie Wonder – The Secret Life of Plants
Wonder kwam met dit dubbelalbum als soundtrack van de gelijknamige documentaire. De kritieken zijn altijd wisselend geweest, maar Stevie blijft natuurlijk een genie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.