Boekrecensie: All That Jazz (2009)

Naar muziek kan je natuurlijk heel goed luisteren, maar je kan er ook over lezen. Daarom leek het me een leuk idee om ook eens een boek te bespreken. Er zijn verschillende boeken over soulmuziek geschreven. De één is wat makkelijker verkrijgbaar als de ander. Veelal Engelstalig, maar één van de beter verkrijgbare en Nederlandstalige is het boek All That Jazz. Gemaakt door verschillende auteurs, uitgegeven door Carrera in 2009.
In grote lijnen bespreekt het boek zes hoofdstromingen: jazz, soul, urban, world, blues en singer-songwriter. In elk van deze stromingen worden de geschiedenis, iconen en opkomende artiesten (de artiesten van nu) besproken. Dit gaat op vrij algemeen vlak. Ze hebben ervoor gekozen zoveel mogelijk te bespreken, zonder heel erg de diepte in te gaan. Het is ook niet zo dat je er niks nieuws van leert, maar om diepere informatie over artiesten of stromingen te leren moet je toch eerder naar boeken schrijven die specifiek alleen over dat onderwerp gaan.
Leuke toevoegingen aan alle verhalen zijn de columns van Nederlandse artiesten en muziekbekenden. Zo lezen we Jules Deelder, Han Bennink en Candy Dulfer terug. Aan het einde van het boek wordt ook leuk de link gemaakt met de muziek en koken, kunst, fotografie, literatuur en de belangrijkste websites om meer over de muziek te vinden.

Al met al een redelijk compleet boek met veel lees- en leermogelijkheden. Veel bekende en minder bekende namen komen voorbij en de geschiedenislessen worden aardig uiteengezet. Verwacht niet heel veel diepgang, maar vooral veel verschillende informatie. Heb met veel plezier het boek gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s