SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1980

SouledOut-bannerIn SOULED OUT: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Souljaar 1980

Prince – Dirty Mind
Misschien niet op z’n latere topniveau, maar wel een belangrijk album. Tekstueel, productioneel en visueel doet Prince hier helemaal zijn eigen ding. Niet zonder wat heilige huisjes te raken. Muzikaal lekker rauw en funky zoals hij vaker doet. Een fijne plaat.


Chaka Khan – Naughty

Een warm en jazzy album van de dame met de grote strot. Productioneel ijzersterk en vocaal vanzelfsprekend ook. Alles funkt genoeg en heeft voldoende pop-saus om ook de minder soul/funkliefhebbende beluisteraar te bekoren.

 


Teena Marie – Irons in the Fire

Natuurlijk staat hier I Need Your Lovin’ op, maar dit album heeft meer te bieden. Op dit album wordt funk afgewisseld met R&B-ballads en Teena kan ze beide duidelijk aan. Een lekker afwisselend album dus dat gerust nog wat meer hitjes had moeten hebben.


Change – The Glow of Love

Bij deze plaat kan je aardig wat landen noemen. Zo is producer Mauro Malavasi Italiaans, maar werd het vooral opgenomen in Amerika. Er schijnt ook een link met Guadeloupe te zijn. Luther Vandross is qua zang een bekende naam. Hij verleent zijn stem aan de discoproducties die meer brengen dan de standaard discoproducties. Het is allemaal net iets beter, strakker en doordachter. Fijne plaat.

Eramus Hall – Your Love is My Desire
Groep van George Clinton en vernoemd naar een gebouw in Chicago. Dit is album een prachtig modern aangelegd funk album met daarnaast fusies van de genres jazz, soul en latin. Daarmee is dit een heerlijke zomerse plaat geworden met veelal een losse sfeer.

 

Ook Interessant:
Stevie Wonder – Hotter Than July
Verwacht hier geen genialiteit meer, maar wel een lekkere plaat die goed wegluisterd. De reggae-achtige Master Blaster is de bekenste hit en er staat ook nog een verjaardagsliedje op.

Diana Ross – Diana
Een mooie foto maakt nog geen goed album, maar op dit album staan wel heel veel hits. Volgens mij ook qua verkopen het meest succesvolle album dat zij solo maakte.

Chic – Real People
Met Nile Rodgers in de geleden weet je altijd wat voor een sound je te wachten staat. Dit album is wat meer jazzy en disco.

Teddy Pendergrass – TP
Ging solo na zijn tijd bij Harold Melvin & the Blue Notes. Love T.K.O. is de tophit die je hier op vindt. De warme stem van Teddy zingt dit album vol.

Gil Scott-Heron – Real Eyes
Aandoenlijk cover, dat werkt al goed. Verder bevat dit album het bekende recept waarvan de muziek van Heron gemaakt wordt.

Patrice Rushen – Pizzazz
Deze vakvrouw heeft met Pizzazz een mellow album gemaakt. De funk is bij Rushen ook nooit ver weg.

Dexy’s Midnight Runners – Searching for the Young Soul Rebels
Geno is natuurlijk de grote hit van dit album, maar deze Britse mannen hadden met dit album de mogelijkheid te laten horen wat ze allemaal in hun mars hadden. Vrij poppy soul met wat punkinvloeden.

The Brothers Johnson – Light up the Night
Slap de bass en funk er lekker op los. The Brothers Johnson hebben hier duidelijk ook iets met disco.

Bootsy Collins – Ultra Wave
Bijzonder evenwichtig album van Bootsy Collins. Hij brengt je weer de bekende funk, af en toe met wat disco invloeden en andere rariteiten.

The S.O.S. Band – S.O.S.
Voetjes van de vloer zijn gewaarborgd als je naar The S.O.S Band luisters. Het swingt als een tiet en viel in deze tijd van de dansmuziek erg op.

Kool & the Gang – Celebrate
Album met in totaal vier hits. Ze brengen hier meer popdisco in plaats van de vroegere funk.

Narada Michael Walden – Victory

Aardig funky, beetje R&B en ook wat pop en dance invloeden. Narada heeft verder een aardige stem.

Gil Scott-Heron & Brian Jackson – 1980
Met dit album kwam de samenwerking tussen Heron en Jackson ten einde. Ook dit album bewijst weer hoe goed ze samen waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s