SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1981

SouledOut-bannerIn SOULED OUT: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Souljaar 1981

Randy Crawford – Secret Combination
Een album bestaande uit tien nummers, tien goede nummers. De twee grote hits (You Might Need Somebody en One Day I’ll Fly Away) staan hier ook op. Maar verder in het album vindt je ook tracks die je hart doen smelten. Randy heeft een aparte manier van zingen die je moet liggen, maar dit is wel gewoon een sterk album.

Chaka Khan – What Cha’ Gonna Do for Me
Chaka Khan is natuurlijk een fantastische zangeres. In And the Melody Still Lingers On is een sample gebruikte van Charlie Parker’s Night in Tunesia. Daarnaast speelt de grote Dizzy Gillespie mee op trompet.

 

Grace Jones – Nightclubbing
Deze dame is natuurlijk een bijzondere verschijning en dat maakt de hoes nogmaals duidelijk. Misschien niet een dame die heel veel voor de muziekgeschiedenis betekent heeft, maar dit is een album vol ijzersterke songs. Die songs zijn vooral chique te noemen. Een karakter die vooral door haar stem gegeven wordt.

Ook interessant
Gil Scott-Heron – Reflections
In het brede oeuvre van Gil Scott-Heron is dit misschien wel de meest swingende plaat. Verder erg variërend en onmiskenbaar Gil Scott-Heron.

Prince – Controversy
Controversie is deze man inderdaad niet vreemd. Zijn gloriejaren moesten nog komen, maar zijn genialiteit is hier zeker al te horen.

Sylvia Striplin – Give Me Your Love
Elk nummer is een winner! Je hoort er nog een beetje Roy Ayers in terug, maar het is toch vooral een album met een unieke sound, inderdaad best modern, zonder overdreven hip te willen zijn.

Luther Vandross – Never Too Much
Misschien geen baanbrekende debuut, maar alle nummers zijn van uitstekende kwaliteit. Voeg daar de goede stem van Luther aan toe en je hebt een erg fijn album te pakken.

Was (Not Was) – Was (Not Was)
Dit zijn dus broertjes en wat je van het album kan verwachten? Het is vreemd, een tikkeltje raar, maar wel heel erg lekker en dansbaar.

Daryl Hall & John Oates – Private Eyes
Een heel erg poppy variant van soul. Hier en daar zijn er ook wat new wave invloeden te ontdekken. Zonder twijfel hun beste plaat.

The Neville Brothers – Fiyo on the Bayou
De Bayou komt altijd wel terug in de muziek van The Neville Brothers/The Meters. We vinden ook nummers van The Meters terug op de ze plaat. Maar ja, it’s all-in the family.

Rick James – Street Songs
Super Freak kent iedereen natuurlijk, maar eerlijk gezegd is dat niet eens het beste nummer op deze disco-plaat.

Quincy Jones – The Dude
Quincy Jones haalt op dit album vele grote namen als hulp bij de hand. Een vrij aardige plaat die vrij disco klinkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.