Opus de Soul unCOVERed…. Cy Grant – Feeling Good

Het is even geleden, maar het is weer tijd voor een nieuwe aflevering in unCOVERed. Hierin bespreken we covers en samplegebruik van bepaalde bekende soul- en funktracks. Daar waar eerder namen als Sam Cooke, Shuggie Otis en James Carr de revue passeerden is het nu tijd voor het nummer Feeling Good. De meesten zullen de versie van Nina Simone kennen en ik betrap er genoeg mensen op die denken dat het ook het origineel is. Maar ook de versie van Nina is een cover. Een jaar eerder(in 1964) werd het nummer namelijk uitgebracht door Cy Grant, met behulp van Bill LeSage. Grant was een veelzijdig man uit Guyana. Hij was niet alleen zanger, maar ook acteur en schrijver.

We beginnen natuurlijk met het origineel:

Als we dan kijken naar covers dan zijn die er legio. Natuurlijk is daar de fantastische versie van Nina Simone. Een versie die velen kennen, (nogmaals) vaak wordt gezien als het origineel en je hart binnen zingt. Sowieso is deze versie wat dikker aangezet:

Om dan binnen het soul, jazz en funk genre te blijven komen we nog andere covers tegen. Zowel recent als in een wat verder verleden.
Laten we beginnen bij de oudere versie. Hier vinden we onder andere een versie van Freda Payne die mij wel bevalt. Vooral vocaal kan deze dame makkelijk mee. Eveneens zijn er versies van Clara Ward, Joe Bonamassa, Stanley Turrentine,

Een stuk recenter is die van Marta Ren met Expensive Soul (inclusief yo roepende mannen), de crooner/pop versie van Michael Bublé (zingt hij überhaupt eigen werk?), the Frank Cunimondo Trio (zangeres is Lynn Marino) en het modernere Mooqee & Pimpsoul ft Bianca Gerald. Deze deden het ook: Randy Crawford & Joe Sample (niet de meest recente artiesten, maar wel qua release) en Jennifer Hudson (power).
Wat extra aandacht nog voor de prachtige versie van Quantic met Alice Russell:

Buiten de soul, jazz en funkgenres zijn er ook wat covers gemaakt. George Michael waagde zich er aan met een toch wel tenenkrommende versie. En voor Ronan Parke is het nummer misschien toch wel wat te volwassen. Nee anders zijn dan wel de versies van Eels (mooi gedaan) en Muse (typische Muse). Wat we dan verder nog tegenkomen zijn de volgenden:
My Brightest Diamond, Warren Kime, Roni Alter (mooie stem), John Barrowman (verschrikkelijk), Halie Loren (zoet), Pussycat Dolls en Traffic

—-
Natuurlijk is het nummer ook uitgebreid gebruikt voor samples. Een groot naam in het juist gebruiken van samples is Kanye West die het samen met Jay-Z gebruikte in New Day. Sowieso is Feeling Good populair in de hiphop. We komen ook nummer van 50 Cent, Lil Wayne, AZ en Flo Rida tegen.
Producers in uiteenlopende genres en DJ’s gebruiken het ook graag. Die van Wax Tailor is vooral de versie van Nina en weinig anders. Huff & Herb, CLS & Wax, Nicolas Jaar, Blockhead en UNKLE gaan meer de electronische kant op.
Dan is er uiteindelijk nog Mary J. Blige die het door Will.i.am geproduceerde About You zingt. Hierin vinden we ook de Feeling Good sample.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s