SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1983

SouledOut-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Souljaar 1983

Otis Clay – Soul Man: Live in Japan
De live albums van Cooke en Brown worden vaak gezien als de beste live albums in de soulmuziek. Maar deze plaat van Clay kan er makkelijk in mee. Otis Clay ademde hier in Japan pure soul uit. Diep, doorleefd en energiek brengt hij het Japanse publiek in vervoering. Otis Clay kan via dit album de aandacht krijgen die hij verdient.

Rufus & Chaka Khan – Live: Stompin’ at the Savoy
De blazersectie is de hele show nogal prominent aanwezig, wat de groove en de nummers niet altijd ten goede komt. Verder zit het wel goed met de energielevel van Chaka en de band! Sowieso een originelere carrièreaflsluiter dan de greatest hits compilatie. En inderdaad, als hadden ze nog een leftovertje in de kast liggen, er achteloos het heerlijke Ain’t Nobody maar bijgestopt!

 

Ook interessant
Lionel Richie – Can’t Slow Down
De glitters en smoothness werd steeds groter bij deze man. Het schrijven van uitstekende songs verstond hij ook goed. De nummers zijn goed gepolijst hier.

Anita Baker – The Songstress
Ooit zangeres bij de band Chapter 8, kwam ze nu met een soulpop gedreven album met wat jazzinvloeden. De gospel is bij deze dame qua zang nooit ver weg.

Womack & Womack – Love Wars
Het album voor de bekende, grote hit. Album stelt zich af van de disco en brengt nog een stukje echte soul.

Dexy’s Midnight Runners – Geno
De titeltrack zal iedereen bekend in de oren klinken. Blanke mannen uit Groot-Britannië die poppy soul maken met wat rockinvloeden.

Maze – We Are One
Officieel is het Maze & Frankie Beverley. Acht man sterk en afkomstig uit Californië willen ze in hun muziek voor liefde en goede verstandhouding communiceren.

Dayton – Feel the Music
Het was Roger Troutman die hielp bij de productie en het schrijven van de songs op dit album. Je hoort hier de 80’s sound met dikke bassen en zompige beats.

The S.O.S. Band – On the Rise
Het absolute pareltje van deze plaat is Just Be Good to Me. Verder valt het in lijn van wat we al van deze band kennen.

Zapp – Zapp III
Veel mensen vinden het foute muziek. Maar dan moet het wel fout op een goede manier zijn. De soort van electrofunk van Zapp boeit constant.

Dyke & the Blazers – So Sharp!

Een verzamelalbum van één van de meest energiek soul-funk combinaties ooit. Pickett’s hit Funky Broadway is eigenlijk van hun. Het beste van hen op deze compilatie. Dyke werd helaas vermoord.

Irma Thomas – Time is on My Side
Dit album afgaand is het verbazingwekkend hoeveel nummers van Irma Thomas later geremaked of gecoverd zijn door anderen. Vaak werden die andere uitgaven wel hits en de betere van Irma niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s