SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1985

SouledOut-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken

Souljaar 1985

Sam Cooke – Live at the Harlem Square Club, 1963
Baanbrekende live-opname in de soulgeschiedenis. Sam Cooke staat toch ook wel een beetje bekend als de man die vaak ietwat binnen de lijntjes bleef kleuren, maar op deze live opname gooit hij alle remmen los. Zo rauw als hier heb je Sam Cooke nog nooit gehoord.

 

Bill Withers – Watching You Watching Me
En plots was daar in 1985 Bill Withers weer! Goeie songs schrijven was hij duidelijk nog niet verleerd. Vooral ‘You Just Can’t Smile It Away’ en ‘Steppin’ Right Along’ zijn weer erg sterk. Wel vreemd om hem over eighties-producties te horen. Alsof er iets niet klopt…

 

Ook interessant
Prince and the Revolution – Around the World in a Day
Toch wel weer heel anders van voorganger en grootste hitalbum Purple Rain. Die Prince herkenbaarheid zit er natuurlijk wel in.

Cameo – Single Life
Cameo heeft een aardige verandering doorgemaakt van de 70’s naar de 80’s. Van funkgedreven werd het meer het meer electrofunk. Van de blazers naar synths zeg maar.

Narada Michael Walden – The Nature of Things
Hij scoorde vooral hits als producer, maar ook zijn eigen platen hebben genoeg goeds te bieden. Narada is tevens drummer en zanger en heeft hier een “vol” album gemaakt. Vol qua sound.

Loose Ends – So Where Are You?
Zoals wel meer in de 80’s is ook dit album synths gedreven. Hangin’ On a String is de grootste hit die je hier op vindt. Vrij afwisselende plaat.

Whitney Houston – Whitney Houston
Bijzonder degelijke plaat van deze veel te vroeg overleden zangeres. Bekend om haar zuivere noten, niet om haar zuivere leven. Staan goede popsongs op deze plaat.

Sade – Promise
Sade gaat verder waar ze vorig jaar stopte met het album Diamond Life. Zwoel en sensueel, gedragen door haar warme stem.

Zapp – The New Zapp IV U
Heel af en toe fout of juist een guilty pleasure. Vooral een volle groove en heerlijke song.

Grace Jones – Island Life
Een verzamelaar van deze excentrieke dame. Een hele sterke verzamelaar vol rake klappen en hits.

Bobby Womack – So Many Rivers
Zeker niet zijn meest succesvolle album, maar wel een album dat een goed geheel uitstraalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s