SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1986

SouledOut-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Souljaar 1986

Anita Baker – Rapture
Haar debuutalbum(The Songstress) kon nog niet in al haar behoeften voorzien. Daarom werkte ze ook nog als secretaresse in Detroit om te kunnen leven. Het echte grote succes kwam er wel met deze plaat. De combinatie van soulpop met gospel- en jazzinvloeden ging er in als koek bij het publiek. Haar prachtige stem hielp er natuurlijk ook aan mee.

Prince and the Revolution – Parade
Ook deze plaat behoorde bij een film. Het had qua cijfers misschien niet de successen van Purple Rain, maar dit is een album die wat dieper gaat. De terugluisterwaarde is erg hoog doordat er veel lagen te ontdekken zijn in deze plaat. pareltje van Prince.

 
Ook interessant

Janet Jackson – Control
Het klinkt misschien een beetje raar, maar de echte grote artiesten achter deze plaat waren producers Jam & Lewis. Door hun is dit zo’n goede plaat geworden, in een periode dat Janet Jackson zichzelf vooral profileerde als een sterke, onafhankelijke vrouw.

Aretha Franklin – Aretha
Er schijnt een nieuwe plaat aan te komen, met Babyface achter de producerknoppen. In 1986 was er dus deze plaat. De single met George Michael bracht Aretha terug in de spotlights.

Lionel Richie – Dancing on the Ceiling
De clip behorende bij de titeltrack was natuurlijk baanbrekend toen. Vooral de dansbare nummers zijn wel goed. De ballads zijn zoals Richie ze maakt en moet dus je smaak zijn.

Cameo – Word Up!
Ook op deze plaat wisselt Cameo de dansbare funk weer af met zoete ballads. Allemaal retestrak uitgevoerd.

Shirley Murdock – Shirley Murdock
Shirley Murdock was vooral bekend als de achtergrondzangeres van Zapp. Deze plaat heeft ook die typische Zapp-sound, want geproducet door Roger Troutman en z’n kornuiten.

Midnight Star – Headlines
Met dit album kwam er toch nog een succesje vlak voor de Calloway broers Midnight Star verlieten. Later bleek er ook niet zoveel meer uit te halen.

The S.O.S. Band – Sands of Time
Die 80’s danceclassic sound? Daar is deze band onder andere verantwoordelijk voor. Op deze plaat is het niet anders.

Luther Vandross – Give Me the Reason
Niet de meest spannende muziek, maar het klinkt gewoon weer erg aangenaam. Lekkere ouderwetse soul voor reeds zover in de eighties te zijn!

Jesse Johnson – Shockadelica
Plaat die qua muziek in de lijn ligt met de muziek van Prince. Aardig duetje ook met Sly Stone op Crazay.

Jaki Graham – Breaking Away
Deze dame kende vooral populariteit in het Verenigd Koninrijk met de handvol hits die op deze plaat terug te vinden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s