Recensie: Young Fathers – DEAD (2014)

“I’m the man in the middle”, tussen de oude en de nieuwe wereld, modern en traditie, mijmeren over dood en kiezen voor leven. Het een moet God zijn, de ander de Duivel, maar Young Fathers klampt met opgespannen biceps vast aan beide kanten. Uiteindelijk komt alles terecht in hetzelfde zwarte gat.

Een uitgepuurd, maar bloedstollend DEAD heeft evenveel roodgekleurd Afrika in zich als een grijsgetint Schotland. Beide moeten het ontgelden in industrieel kletterende beats met een bezeten rapper en een helende zanger. Of in gevoelsmatig bloedhete beats met een helende rapper en een bezeten zanger.

Een wereld in verval, waarin zowat elk nummer DEAD, impliciet of niet, bij naam noemt. Waarin Young Fathers overeind blijft en bereid is de brokstukken vast te pakken en een nieuwe fundering te leggen. Als ze bevelen “Get up and have a party” is dat om een politiek partijtje, eerder dan een feestje, in gang te zetten.

The bigger picture verweeft zich doorheen persoonlijke uiteenzettingen, zo wordt het aparte gevoel van DEAD centraal gezet. Zo’n titel als Am I Not Your Boy alleen al raakt een zekere snaar. Alsof een ijskoude wind recht langs voor de ziel binnendringt. Exact wat het nummer ook doet.

Een smerige elektronische veeg of hypnotiserende percussie, dan weer compleet a capella of over een diabolische loop; alles binnenin DEAD, binnenin de nummers, verschuift in een welbepaalde richting om de juiste nadruk te leggen, om uiteindelijk op een wreed/vreedzame wijze aan de poorten van hemel/hel te arriveren.

(written by kemm)
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s