SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1991

SouledOut-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 1991…

Michael Jackson – Dangerous
De grote Michael Jackson liet met zijn samenwerking met de toentertijd megahippe producer Teddy Riley weer een andere kant van hem zien. Aan populariteit boete hij in ieder geval niet in. Deze plaat staat boordevol hits, meestal er vol geproduceerd en natuurlijk met de unieke vocalen van MJ. Dit album voelt daarnaast ook nog eens bijzonder compleet aan.

 

 

Prince & the New Power Generation – Diamonds and Pearls
Prince en sterke muziek gaan bijna hand in hand. Dit album is meer hiphop en R&B gericht en herbergt met de titeltrack een absoluut Prince hoogtepunt. In verhouding met andere platen qua stijl misschien even slikken geweest voor de fans, maar kwaliteit logenstraft zich niet.

 

 

Ook interessant

Boyz II Men – Cooleyhighharmony
Er was zo’n periode dat er van die R&B harmonie-zang-groepjes populair waren. Boyz II Men was daar een voortrekker in. Naar goed geïnspireerd door bijvoorbeeld The Four Tops en the Temptations.

Tower of Power – Monster on a Leash
Blaast als een malle je speakers uit. Één van de allerbeste funkalbums die ooit gemaakt zijn. Vooral qua sound opvallend tus al het andere van dit releasejaar.

Jodeci – Forever My Lady
Waar K-Ci & Jojo  vandaan komen. Een combinatie van New Jack Swing en ballads. In deze periode bouwden ze steeds meer naar de R&B zoals we die later in de hitlijsten kregen.

The Family Stand – Moon in Scorpio

Duidelijk voor de mensen die van een wat steviger soundje houden. Van origine een rockband misschien wel, maar wel bijzonder soulvol gebracht. The Education of Jamie is het hoogtepunt.

Johnny Adams – I Won’t Cry
Een compilatiealbum van een te vaak vergeten zanger. Alleen de titeltrack is al het vermelden en beluisteren waard.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s