SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1992

SouledOut-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 1992…

Mary J. Blige – What’s the 411?
Opeens was ze daar! En hoe! Mary J. Blige kent een lang en treurig verhaal waarin de muziek haar redmiddel was. De ongekroonde Koningin van de hiphopsoul laat met dit debuut horen dat ze kneitergoed is.  De combinatie van de hiphopbeats met de doorleefde stem van Mary J. Blige is redelijk tijdloos te noemen.

 

 

Sade – Love Deluxe
Bij Sade krijg je elk album weer wat je verwacht te krijgen. Een zwoele, romantische sound bezongen door haar prachtige, warme stem. De mooie dame weet toch altijd weer te boeien, zonder te hoeven verrassen. Misschien wat zoetsappig, maar wie houdt daar op z’n tijd niet van?

 

 

 

Ook interessant

TLC – Oooooooh… on the TLC Tip
Een sterk producersteam en 3 vrolijke meiden. Een album met een erg ongedwongen sfeer waar je makkelijk in meegenomen wordt als luisteraar. De echt grote hits kwamen later, maar dit debuut mag er zeker zijn.

En Vogue – Funky Divas
Deze dames hebben zogenoemd het total package. De stemmen zijn top, de uitstraling is er en bovenal past de sound heel goed bij hun. Een bijzonder sterk album met hits, covers en weinig vullers.

Maceo Parker – Live on PLanet Groove
Één van de meest swingende liveregistraties ooit. Maceo Parker is een God op zijn blaasinstrumenten. Je hoort hoe het publiek uit het dak gaat. Hier had je bij willen zijn.

Bobby Brown – Bobby
Retestrak geproduceerde plaat waarop vooral de dansbare songs opvallen. Teddy Riley achter de knoppen was in deze tijd bijna garantie voor succes.

Prince and the New Power Generation – The Love Symbol Album
Vooral een lang album waar de kwantiteit de kwaliteit wat in de weg zit. Prince brengt weer een smeltkroes aan stijlen, maar mist hier een soort consistentie voor het geheel. Maar slecht wordt het natuurlijk nooit met Prince.

Galliano – A Joyful Noise Unto the Creator
Deze muziekstijl was een kortstondige hype, maar heeft veel goeds gebracht. Daar hoort dit vrij constante album ook bij, al waren ze vooral live een bezienswaardigheid.

R. Kelly and the Public Announcement – Born into the 90’s
Robert Kelly maakt hier nog veel gebruik van de New Jack Swing. De hype was misschien wat over, maar dit album bevat veel sterke songs.

Des’Ree – Mind Adventures
De stem is apart en de grote hits bleven op dit debuut nog wat uit, maar over de gehele linie genomen een bijzonder consistent album.

Pops Staples – Peace to the Neighborhood
Deze oude Stax-held laat ook in de jaren ’90 nog horen dat hij weet hoe je goede muziek moet maken. Laat dat maar aan Pops over.

Soul II Soul – Vol. III
Een rustigere versie van die bekende Soul II Soul sound. De violen, de beats, het blijft een feest der herkenning.

Silk – Lose Control
Freak Me is hier de grootste (foute) hit op. Eigenlijk is het ook wel bij die hit gebleven, daarna hebben ze niet heel veel meer kunnen bewerkstelligen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s