SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1994

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 1994…

TLC – CrazySexyCool
TLCCrazySexyCoolÉén van de succesvolste R&B platen aller tijden staat op naam van dit damestrio. Met een eigen stijl, eigengereidheid en onafhankelijkheid waren zij de girl power al lang vooruit en combineerden dit ook nog eens met hits die onderhand tot klassiekers te rekenen zijn. Een tijdloos album boordevol ijzersterke songs.

 

Ook interessant

Aaliyah – Age Ain’t Nothing But a Number
Een nieuwe R&B ster was geboren met Aaliyah. Niet alleen een mooie stem, maar ook een prachtige vrouw om te zien. Waar ze vooral bekendheid geniet door haar nummers met producer Timbaland zat hier R. Kelly achter de productietafel. Ze zouden zelfs een relatie hebben gehad, ondanks het leeftijdsverschil. Vandaar de titel.

Jamiroquai – Return of the Space Cowboy
Pop? Ja dat is het zeker, want populair is het. Maar ook disco en funk en van alles wat bij zwarte muziek hoort komt duidelijk terug in de muziek van Jamiroquai.

Gil Scott-Heron – Spirits
Gil Scott is ook hier weer aanwezig. De man bleef maar muziek maken en brengt ons hier soul, jazz, hiphop en zijn herkenbare stem.

Mary J. Blige – My Life
Mary J. Blige, misschien wel de beste schreeuwlelijk na Chaka Khan. MJB is een topvocaliste, alleen je moet houden van haar sound. Geen absolute top, maar altijd boven de middelmaat.

Boyz II Men – II
Vocaal vaak heel ergoed, muzikaal vaak iets te lauw en flauw. De harmonieën zijn er weer en ook een leuke Beatles cover.

Joi – The Pendulum Vibe
Voor de liefhebbers van de taaire kost is dit album zeker het proberen waard. Joi zal nu vooral bekend zijn als feature artiest, maar bracht hiermee een sterk eigen album uit.

Jean Wells – Soul on Soul
Wederom aandacht voor een verzamelaar. Vooral omdat van deze dame weinig originele albums te vinden zijn bespreek ik graag deze plaat. Een ongehoord goede stem en typische oude soul.

The Brand New Heavies – Brother Sister
Vrolijke funk is de hoofdzaak, maar latin, soul en ook jazz zijn nooit ver weg bij deze groep. Prima plaat voor een feestje of om vrolijk van te worden.

Blackstreet – Blackstreet
Album uit de succesperiode van Teddy Riley. Grote hits bevatte het nog niet, die kwamen later.

Wizards of Ooze – The Dipster
Een andere kant van België met dit funkende, smerige, ranzinge album. Wizards of Ooze laat een andere kant van de Belgen zien.

Brandy – Brandy
Ook de R&B kende kindsterretjes. Één van de bekendste, ook door een tv-show, werd deze Brandy.

Jhelisa – Galactica Rush
Experimenteel is het zeker. Vooral op het gebied van soul, hiphop, jazz en allerhande elektronische invloeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s