SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1996

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 1996…


Maxwell – Maxwell’s Urban Hang Suite

Maxwells-Urban-Hang-SuiteDat de nu-soul in aantocht was wisten we in deze periode. Na D’Angelo en Badu was er de meer romantische Maxwell die ons deed verrassen met een topplaat.Een bijzonder en vooral erg sfeervol album. Maxwell bezingt zijn songs, en vooral de liefde, met hemels veel gevoel en overtuigd erg. Het muzikale gedeelte grooved er vaak lekker op los .

 

 

Blackstreet – Another Level
blackstreet-another-levelEen nieuw project van Teddy Riley was dit. Eentje die heel veel succes kreeg. Dansvloeren stromen nog steeds vol bij het opzetten van de wereldhit No Diggity. Maar dit album biedt meer. Zo is er die andere hit Fix en staat het vol met de warmste harmonieën, fijne R&B ballads en sterke producties. In de 90’s R&B tijd was dit een echte parel in het genre.

 

 

Ook interessant
Aaliyah – One in a Million
De producers van deze plaat waren toentertijd nog onbekend, maar zijn nu grote namen. Ik noem een Missy Elliott, een Timbaland en een Darkchild. Aaliyah vestigde hier haar naam. Sterke plaat.

Keith Sweat – Keith Sweat
Zwijmelen kan altijd goed op de muziek van Sweat. Hier met de tophits Twisted en natuurlijk Nobody.

Babyface – The Day
Zoetsappig is het zeker. Zowel vocaals als tekstueel en muzikaal. Maar dit is nog steeds de beste plaat uit het oeuvre van Babyface.

Ginuwine – Ginuwine… the Bachelor
Pony is onderhand een instant classic en cover van Prince’s When Doves Cry is goed te versmaden. Verder een vooral vocaal eentonig album.

Me’Shell NdegeOcello – Peace Beyond Passion
Dit album van Me’Shell is wederom heel erg Me’Shell. Fantastische muziek gewoon, een zangeres die gewoon lekker haar ding doet. Goed album.

Donell Jones – My Heart
Uistekend debuuut van deze man met een fijn stemgeluid. Erg laidback R&B met de bekende onderwerpen en louter sterke R&B songs.

Jamiroquai – Travelling Withour Moving
Je zou kunnen zeggen dat de muziek van Jamiroquai in elkaars verlengde ligt. Dat is niet erg als het van deze kwaliteit is.

Lewis Taylor – Lewis Taylor
Bijzonder weinig aandacht voor deze man die goed naar Marvin Gaye heeft geluisterd. Onterecht, want hij maakt goede muziek.

Mark Morrison – Return of the Mack
Misschien niet de meest bekende plaat, maar die titelsong was een hitsingle van jewelste.

Tony!Toni!Toné! – House of Music
Raphael Saadiq, bekend van zijn solo-albums, productiewerk bij oa Joss Stone en natuurlijk Lucy Pearl is hier begonnen.
Geweldig sfeervol album met louter sterke songs. De stemmen passen vooral fantastisch bij elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s