SOULED OUT! the Essentials in Soul | 1999

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 1999….

Kelis – Kaleidoscope
Deze dame heeft zich al in veel verschillende gedaantjes voorgedaan. Op dit debuut met the Neptunes achter de spreekwoordelijke knoppen speelde ze nog het brutale R&B-dametje. Een album waarmee ze zichzelf op de kaart zette, opvallend is wel dat alles zo ongeveer door de mensen achter de schermen is gedaan. Van produceren tot schrijven. Ze mocht het nog net zelf inzingen.

 

Macy Gray – On How Life Is
Rivella inderdaad die stem: een beetje vreemd, maar wel lekker. Tsja je moet er gewoon van houden.
Ms. Gray zelf is ook zo gek als een deur en doet gewoon lekker haar eigen ding, want ten volle ten bate is voor de muziek. Originele soul met aardig wat R&B invloeden en heerlijke funky.

 

 

Ook interessant
Destiny’s Child – The Writing’s on the Wall
Bijzonder fijn en erg leuk luisterbaar album van DC. De singles zijn natuurlijk erg bekend en het geheel luister buitengewoon lekker weg.

Angie Stone – Black Diamond
Angie Stone heeft een erg warme en volle stem die ze erg onder controle heeft. De nummers zijn allemaal erg relaxed en hebben vrij intelligente teksten. Het enige nadeel is dat het allemaal wat eentonig wordt.

Me’Shell NdegeOcello – Bitter
Fantastische eigen stijl en ook een fantastische albumcover. Haar stem en de sfeer die ze altijd weet te creeeren zijn uniek.

Tower of Power – Soul Vaccination [Live]
Live is deze band op z’n best en dat hoor je. Wat een beleving, wat een plezier en wat een topmuzikaliteit . Perfect swingende liveplaat.

Grenique – Black Butterfly
Met Motown als label had deze dame zeker wat minder in de vergetelheid mogen raken. Dat gebeurde wel en is nog steeds erg jammer. Een over de gehele linie sterk album. Productioneel staat het goed en ook vocaal staat Grenique haar mannetje.

Rahsaan Patterson – Love in Stereo
Na het geweldige debuut is dit een zeer aardige opvolger van Rahsaan. Deze man zingt met ongelooflijk veel bezieling en warmte en heeft ongelooflijk veel soul in zijn stem. Toch wat minder als het debuut omdat het wat teveel van hetzelfde is.

TLC – Fanmail
TLC heeft een goede mix gevonden tussen hiphop, R&B en pop en dat netjes samengebracht tot dit album. Afwisselend van up- naar low-tempo, zeer divers.

Brian McKnight – Back at One
Simpelweg het allerbeste wat B. McKnight ooit gemaakt heeft. Album zit goed in elkaar. McKnight heeft een goede sound en de teksten passen prima bij de sfeer die neergezet wordt..

Donell Jones – Where I Wanna Be
Met ‘U Know What’s Up’ kwam Donell Jones’ doorbraak. Het album staat vol met van diezelfde relaxte R&B songs. Sterke stem en een fijne sound. ‘U Know What’s Up’ is geschreven door Anthony Hamilton.

Mary J. Blige – Mary
Krachtige cover, maar als muziek niet altijd even krachtig. Haar gloriejaren waren over, maar dit album herbergt zeker nog goede songs.

Montell Jordan – Get it On… Tonite
Onevenwichtig album van Montell Jordan. Het begint sterk, om daarna wat af te zwakken en daarna weer beter te worden. Album bestaat uit 2 delen: partysongs en ballads.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s