Recensie: Prince – Art Official Age (2014)

Prince - AOAAls Prince een nieuwe plaat uitbrengt is dat natuurlijk immer en altijd groots nieuws. Dit jaar is er dan dubbel zo groot nieuws, want de kleine grote man uit Minneapolis komt zelfs met twee albums op de proppen. Tegelijk uitgebracht en de één met een volledige vrouwelijke band. Die plaat komt later, we beginnen met Art Official Age. En natuurlijk ben ik benieuwd of hij de gloriejaren in 2014 doet herleven…

Opener Art Official Cage komt in ieder geval binnen, op een ietwat verwarrende manier. Het klinkt mij als een rommelige dancehit. Is dit hetgeen wat Prince ons gaat brengen met deze plaat? Dat is wel even wennen zeg!
Clouds is dan wel weer een stuk herkenbaarder. Hier horen we de relaxtere Prince, zoals we die kennen. Nummer hangt erg naar de R&B. Funky synths en catchy zanglijnen kleuren het in. Het fijne Breakdown kende ik al. Een erg fijne single. Nummer zit gewoon heel goed in elkaar. Nog een stukje fijner wordt het met het door blazers gedreven The Gold Standard. Opvallend toch weer hoe blazers een nummer zo waardevol kunnen opsmukken. Een persoonlijk favorietje is geboren.
Jammer is het dan ook om hierna de simpele R&B van U Know aan te moeten horen. Van top naar filler. Net zo’n filler als het wel heel simpele Breakfast Can Wait is. Omhoog met die kwaliteit!
Dat gebeurd dan ook met This Could Be Us. Ik ervaar dit als een intens nummer. Je wordt er echt in meegezogen. Ook leuk is het smoothe What if Feels Like. Leuke zangeres ook, goede toevoeging aan het geheel.
De Affirmations op deze plaat zijn interlude. Eerst is er ruimte voor deel 1 en 2, aan het einde voor het spacy deel 3. Daartussen de rest van de songs. Way Back Home is de bewuste Prince. Een nummer voor de teksten. Nummer met het verhaal. Swingen doen we met nog een persoonlijk favorietje. Ik heb het over FunknRoll, die we op die andere plaat in een andere mix terughoren. Nummer straalt veel energie uit. Time, als laatst, is dan wel aardig te noemen.

Nee, Prince haalt het dus niet bij zijn muzikale gloriejaren. Maar dat levert ook geen slechte plaat op. Met Art Official Age heeft Prince een bijzonder fijn, funky R&B-plaat gemaakt. Wat me wel altijd opvalt aan zijn platen is de vaak wat slechte muziekkwaliteit. Fijne plaat verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s