SOULED OUT! the Essentials in Soul | 2000

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 2000

D’Angelo – Voodoo
Opvolging geven aan een geweldig debuut is lastig. Het duurde ook even bij D’Angelo, maar met conceptalbum Voodoo sloeg hij demensen stijl achterover. Nu-soul vierde als nieuwe stroming hoogtij en D’Angelo heeft met dit album een instant klassieker op zijn naam staan. Zompig, duister geniaal.

 

 

Erykah Badu – Mama’s Gun
De meningen over welk album van Badu het best is zijn verdeeld. Met deze prachtige , afwisselende maar ook als geheel aanvoelende plaat zette ze haar naam defintief neer. Muzikaal vol, tekstueel ondoorgrondelijk en vocaal op haar top.

 

 


Ook interessant

Jill Scott – Who is Jill Scott?
Buiten het nu-soulgeweld van gevestigde namen kwamen daar ook opeens Jill Scott om het hoekje kijken. Redelijk gepushed door the Roots kwam ze met een mooie, eigen plaat. Eigen qua sound, qua stem en qua geheel.

Lucy Pearl – Lucy Pearl
Supergroepen zijn van alle tijden. Bij dit hit makende trio zitten Raphael Saadiq, Dawn Robinson en Ali Shaheed Muhammad. Alle drie bekend van hun eigen groepje. Vooral de hitsingles blijven leuk.

Musiq Soulchild – Aijuswanaseing
Eerste album van Musiq (Soulchild). Hij onderscheidt zich met een erg laidbacke manier van zingen, een warme stem en warme soulsongs met wat R&B invloeden. Heerlijk relaxte muziek dat gewoon erg goed in het gehoor ligt.

Sade – Lovers Rock

Dit album benaderd het niveau van Diamond Life. Stuk voor stuk en louter fantastisch mooie jazzy, soulvolle popsongs. Zowel op plaat als in reallife een schone verschijning.

Craig David – Born to Do It
Wat een debuut was dit zeg! Eerst een hit met the Artful Dodger en daarna volledig op eigen voeten kunnen staan. Hit na hit scoren met sterke nummers en concertzalen platspelen. Craig David wel een dingetje in deze tijd.

Mya – Fear of Flying
Die single (Case of the Ex red.) kwam wel binnen zeg. Een dame met pit en haar eigen talenten. Al moet gezegd worden dat de ballads achterlopen op de uptempo nummers.

Syleena Johnson – Chapter I: Love, Pain & Forgiveness
Syleena Johnson is toch wel een dame op zich. In ieder geval is ze een weergaloze vocaliste. Helaas weet ze dit niet al te vaak op plaat over te brengen, waardoor deze vaak in alleen maar lekkere R&B songs ontaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s