SOULED OUT! the Essentials in Soul | 2001

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 2001…


India.Arie – Acoustic Soul

Trots! Dat is het ijkwoord voor dit album. India.Arie is een trotse en ietwat verlegen zangeres die vol vervoering bezingt was beschrijft. De producties zijn erg functioneel gehouden en vaak best catchy. Tekstueel beklijft het vaak en nooit storend hangen. En haar stem, tsja, die is van onvoorstelbare schoonheid.

 

 

Alicia Keys – Songs in A Minor
Dit debuut had wat voet in de aarde, maar toen die eerste single er eenmaal was viel het bij de hele wereld goed. Ze kwam, zag en overwon letterlijk met deze debuutplaat. R&B-songs vol met soul en een topvocaliste.

 

 

Daniel Lemma – Morning Train
Prachtig! Prachtig! en nog een prachtig! Die stem, dat spel, alles is helemaal mooi op dit album. Zit ongelooflijk gevoel in alles en is ook nog eens übermuzikaal.
Beetje blues, beetje jazz en een beetje soul. Maar een heleboel fantastisch.

 

 

Ook interessant

Aaliyah – Aaliyah
De combinatie Aaliyah en Timbaland bleek een gouden. Dit geweldige R&B album bewijst dat. Aaliyah was een grote ster en helaas weten we nooit hoe groot die had kunnen worden.

Maxwell – Now
Maxwell makes music for the love. Prachtige en vol gevoel gezongen plaat van Maxwell. Liefde en seks zijn nooit ver weg.

Macy Gray – The Id
Sterke opvolger van de sterke debuutplaat van Macy Gray. Ze gaat gewoon lekker verder waar ze goed in is en overtuigd wederom: vocaal, muzikaal en tekstueel. Deze dame heeft definitief een plekje verworven in de soultoplijsten.

Mary J. Blige – No More Drama
Het was even stil en de kwaliteit van haar platen was daar ook de reden toe. Maar met deze plaat kwam ze toch weer sterk terug. Vooral de single Family Affair en de titeltrack spreken voor zich.

Angie Stone – Mahogany Soul
Nog steeds de beste soloplaat die Angie Stone gemaakt heeft. Als geheel ademt het een warme sfeer uit. Qua nummers is er niet echt een uitschieter, maar ook geen tegenvaller. Evenwichtig album die vooral blijft boeien vanwege Angie’s fantastische stem.

Usher – 8701
De single Pop Ya Collar was misschien een vrolijke mispeer, maar de rest van de plaat bracht ons een paar parels. Verschillende producers, verschillende stijlen. Erg lekkere R&B plaat.

Bilal – 1st Born Second
Bilal kan erg veel met zijn stem en heeft ongekend veel muzikaal talent. Hij heeft hiermee en topalbum afgeleverd. Hierna duurde het lang en zelfs een album uitstel (Love for Sale).

Charles Webster – Born on the 24th of July
Van origine houseproducer komt hier met een erg soulvol album. Met de hulp van wat vocalisten (Del St. Joseph, Terra Diva, Sara Jay) brengt hij hier een bijzondere sound.

Res – How I Do
Vooral de single Golden Boys is blijven hangen, maar over de gehele linie is dit een prima plaat. Naast R&B en soul zit er ook een vleugje rock in.

Kelis – Wanderland
Wederom een album onder aanvoering van the Neptunes. Kelis heeft hier een andere rol dan op haar vorige wat meer woedende plaat.

The Whitefield Brothers – In the Raw
Duitse formatie biedt hier een recht-toe-recht-aan funk beleving. Het leverde hen een contract bij StonesThrow op.

Nikka Costa – Everybody Got Their Something
Een blend van R&B, pop, funk, soul, blues en rock. En nog wat meer dingen natuurlijk. De stem van Nikka is ook erg prettig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s