Souled Out! the Essentials Reviewed | Ray Charles – Hallelujah I Love Her So (1957)

SouledOutReviewed-bannerMet Souled Out! the Essentials Reviewed schrijf ik een nieuw hoofdstuk in mijn langlopende Souled Out! the Essentials in Soul reeks. De bedoeling van dit nieuwe hoofdstuk is dat ik mijn persoonlijke mening ga geven van alle in the Essentials in Soul behandelde albums. Want het moge dan wel als Essentials betiteld worden, misschien ben ik die mening helemaal niet toegediend!
Ik ga dit doen door middel van een track-by-track review. Een kort recensie van de platen door de nummers apart van elkaar te bespreken. Je kan het zien als een live-review, omdat ik mijn commentaren bij de nummers schrijf terwijl ik die aan het beluisteren ben. Daarbij neem ik natuurlijk eerdere luisterbeurten mee.

We gaan met Ray Charles nog één keer door in 1957…

Ray Charles, een bekende naam die al zeer vroeg in de geschiedenis ook al steengoede muziek maakte. Iedereen die de film Ray heeft gezien kent de scene waarin Ray Charles (gespeeld door Jamie Foxx) het nummer I Got a Woman zingt en hiermee de brug legt tussen R&B, jazz en gospel. Dit is niet voor niks nog steeds één van zijn bekendste nummers.
Niet alleen dit nummer is top op zijn gelijknamige album. Dat zijn ze eigenlijk alle 14, met eigen composities als Ain’t That Love en Hallelujah I Love Her So.

 1. Ain’t That Love – hier is heel duidelijk te horen hoe Ray Charles de populairdere muziek mengde met de gospel. Mooi koortje, fijn sax en onmiskenbaar Ray Charles.
 2. Drown in My Own Tears – Hier horen we de subtielere versie van Ray. Die subtiliteit zit hem vooral in het pianospel.
 3. Come Back Baby – Hoe Charles op dit nummer zingt is gewoonweg geniaal. Wat een inleving!
 4. Sinner’s Prayer – Charles timmert hier een stuk meer op zijn piano.
 5. Funny (But I Still Love You) – Dit nummer is lekker lazy. Sit back and relax.
 6. Losing Hand – Herkenbare Ray Charles song, maar niet zo indrukwekkend als het voorgaande werk.
 7. A Fool for You – Prachtig om te horen hoe blazers, piano, ritmesectie en stem hier elkaar afwisselen.
 8. Hallelujah I Love Her So – Wil je een aanstekelijke Ray Charles horen dan moet je zonder twijfel dit nummer hebben. Je zingt het zo mee en stilzitten is ook geen optie.
 9. Mess Around – Dat Ray zo nu end an ook wat rock ‘n roll leende moge duidelijk zijn. Zo niet? Luister dit nummer maar eens. Swingend tot en met.
 10. This Little Girl of Mine – Een hele bekende van Charles. Aanstekelijk is het zeker.
 11. Mary Ann – In deze sterke plaat voelt dit nummer toch wat als opvulling. En dat zeg ik dan over een nummer van zeer hoge kwaliteit.
 12. Greenbacks – Charles maakte dit soort nummers vaker, waarin hij praat, zingt en speelt. Vooral door het praten vallen die nummers zo op.
 13. Don’t You Know – Hier hoor je duidelijk de pianovirtuoos in Ray Charles
 14. I Got a Woman – nummer waar je niet om heen kan als soulliefhebber. Ray Charles brengt hier één van de allerbeste soulsongs ooit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s