Précensie: D’Angelo – Black Messiah (2014)

black messiahZal dat woord bestaan? Ach, wat maakt het me uit, speciaal voor dit album creëer ik desnoods een woord. Want het was even wachten. Zeg maar 14 jaar. Maar vandaag is het er dan. Eindelijk een nieuwe plaat van D’Angelo. Geen James River, maar Black Messiah. Opeens, plotseling, maar o zo gewenst.
Veertien jaar lang aan de plaat werken heeft verschillende redenen, ook voor D’Angelo. En veertien jaar aan een album werken doe je niet alleen. Daarom staat op de cover ook de naar van The Vanguard, een band waarmee de zanger ook op tournee gaat. Andere namen die mee hebben geholpen? Q-Tip, Roy Hargove, ?uestlove, Pino Palladino, James Gadson en Kendra Foster. Een aardige lijstje met prominenten dus.

 

 

Waar komt die titel dan vandaan? Dat kan D’Angelo zelf natuurlijk een stuk beter uitleggen:

En hoe is het muzikaal dan? Nou, heel herkenbaar D’Angelo. Dit is de man die neo-klassiekers Brown Sugar en Voodoo maakte. Dit is de man die dames deed gillen, maar nu is het vooral de man die met politiek bewuste teksten de wereld iets wil leren. Een man die een boodschap over wil brengen door middel van de meest zompige, funky soulgrooves die we in jaren hebben gehoord. De zang is uiterst herkenbaar D’Angelo, de groove is uiterst herkenbaar D’Angelo, de muziek is soms onvatbaar zoals alleen D’Angelo dat kan, Jeetje zeg.
Het schuurt, het sopt, het grooved, het bromt, het fluit en het gaat maar door. Het is absoluut weer een topproduct en maakt D’Angelo nog meer fenomeen dan hij al was.
Zoals gewoonlijk weer een plaat van D’Angelo die voor mij wat luisterbeurten nodig heeft voordat het binnen komt. Een echte groeiplaat, maar is niet alle contact moeilijk en wennen als je elkaar veertien jaar niet gezien hebt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.