Best of 2014, de beste albums: #15 t/m 11

Er is niks leuker aan december dan de eindejaarslijtsjes. Ook bij Opus de Soul bedienen we ons hier ook graag van. Nummers en albums, ze komen beiden voorbij. Dit jaar doen we het op album-vlak met een top15. Eerst nummers vijftien tot en met elf en daarna dagelijks een nieuwe in de lijst, tot aan die ene numero uno!
Een divers jaar is het zeker geworden, dat blijkt ook wel uit de stijlen die we terugzien in de top15. Maar genoeg gezwetst, laten we het over de muziek hebben.

15. FKA Twigs – LP1
fka twigsVan een aantal artiesten kan 2014 betiteld worden als “het jaar van…”. FKA Twigs hoort daar zeker ook tussen. Na een legio aan EP’s was er dit jaar eindelijk die langverwachte LP en die kwam goed binnen zeg!
Ik kan je vertellen, bij het beluisteren van deze plaat wordt volledig in de aanhoudende sexy sfeer gezogen. Je wil meer horen, je wil meer beleven en dat doe je. Tien nummers lang. Sex is sinds tijden, in al zijn facetten, niet zo goed op plaat gezet.

14. Jungle by Night – The Hunt
Jochies worden mannen, dat hebben de gasten bij Jungle by Night wel bewezen. De stomende afrofunk zoals we die van hen kennen was ook dit jaar weer van de partij met een aanhoudende kwaliteit.
Ik zit weer eens te stuiteren van vreugde als ik dit muzikale pracht hoor. Jungle By Night bevestigen hun status en hun kunde. Wederom een geweldige plaat!

13. Anthony Joseph – Time

anthony joseph - timeDat de bijzondere Anthony Joseph zich zonder zijn Spasm Band ook prima redt bewees hij dit jaar met het geweldige Time. Anthony Joseph heeft mij met dit album wederom overtuigd. Een plaat rijk aan muziek en met een volle sound. Er is vaak een contrast tussen de harde, diepe teksten en de muzikale omlijsting. Maar dit bezorgd het album een goede sfeer. Wat wellicht ook leuk is om te vermelden is dat we Me’Shell NdegeOcello op bass horen.


12. Cookin’ on 3 Burners – Blind Bet

De Australiërs van Cookin’ on 3 Burners zijn dit jaar nog niet veel voorbij gekomen bij ons. Een uitgebreide recensie volgt wellicht ook nog. Laat ik zeggen dat het mij verbaast dat deze groep geen contract heeft bij Daptone. Want dat ze de kwaliteit hebben bewijzen ze dubbel en dwars met deze gevarieerde plaat.

11. Sven Hammond Soul – The Usual Suspects
Het schijnt dat het stukje ‘soul’ van zijn naam wordt geskipt tegenwoordig, maar dit jaar stond het er gewoon nog bij. Deze Nederlandse formatie van frontman Sven Figee heeft weer zijn plekje verdiend. The Usual Suspects is zeker een nieuw schot in de roos van Sven Hammond Soul. Het is een bijzonder intense plaat geworden met een randje dat we nog niet van ze kenden. Qua stijl is het heel anders, wat vooral veroorzaakt wordt doordat er geen blazerssectie meedoet. De kwaliteit zit dit zeker niet in de weg, want of we nu een Sven Hammond Soul met of zonder blazers horen, de muziek blijft uitstekend. Een absolute topplaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s