Best of 2014, de beste albums: #1 | Sharon Jones & The Dap-Kings – Give the People What They Want

Er is niks leuker aan december dan de eindejaarslijtsjes. Ook bij Opus de Soul bedienen we ons hier ook graag van. Nummers en albums, ze komen beiden voorbij. Dit jaar doen we het op album-vlak met een top15. Eerst nummers vijftien tot en met elf en daarna dagelijks een nieuwe in de lijst, tot aan die ene numero uno!
Een divers jaar is het zeker geworden, dat blijkt ook wel uit de stijlen die we terugzien in de top15. Maar genoeg gezwetst, laten we het over de muziek hebben.

 

sharonWie kent ze niet, Sharon Jones & the Dap Kings. Misschien waren zij wel de leading act in de hele soulrevival die een paar jaar geleden gestart werd. Hun label, Daptone, werd leidinggevend hoe je goede soul moest maken en in verschillende samenstellingen waren the Dap Kings, of een deel daarvan, verantwoordelijk voor de muzikale omlijsting. Met de toevoeging van “James Brown in a dress” ging het hele publiek aan het Dap-Dippen. Wie kent die dans zo onderhand niet?
Maar afgelopen jaar ging het ook minder. Bij Sharon Jones werd kanker geconstateerd. Ze vocht zich tegen deze ziekte terug naar dit uiteindelijke nieuwe album en ik kan mijn enthousiasme niet te baas. Wat een vette plaat is dit geworden!

Zonder twijfel zou je kunnen zeggen dat dit gezelschap het grote voorbeeld is van vele bands+zangeres combinatie die hierna naar voren is gestapt. Het probleem was wel dat ze nooit de kwaliteit haalden van Sharon Jones en haar Dap Kings. Dat bewijzen ze met deze nieuwe plaat nog maar eens.
Zoals je van ze gewend bent krijg je een album voorgeschoteld met ongeveer tien nummers in de toch wel bekende stijl die altijd leverden. Energiek met bijvoorbeeld de single Retreat(leuke clip ook), meer richting de Motown met de tweede single Stranger to My Happiness of juist wat relaxter met het sterke We Get Along. Alles zit in dit album dat vooral heel sterk is in zijn geheel. Sharon Jones is vocale in absolute topvorm en the Dap Kings grooveden, shaketen en funkten nooit eerder zo goed.
We hebben al drie nummers genoemd en daar doen we de andere zeven geen recht mee. You’ll Be Lonely is namelijk ook gewoon erg sterk, Now I See wordt gekenmerkt door een cool gitaarloopje en Get Up and Get Out knalt werkelijk je speakers uit. De beste nummers van deze plaat zijn Making Up to Breaking Up (and Making up and Breaking Up), Long Time Wrong Time, Slow Down Love(wat relaxter, maar werkelijk muzikaal pracht) en niet te vergeten en bovenal People Don’t Get What They Deserve. Wat een strot! Wat een stem! Wat een pracht! IJzersterke track.

Een goed begin van 2014, dat is het zeker met dit nieuwe album van Sharon Jones & the Dap Kings. Het is wat vroeg, maar ik durf te zeggen dat de andere artiesten van zeer goede huize moeten gaan komen dit jaar om dit te verslaan. Genieten geblazen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s