Round-Up 2014 met o.a. The Cool Quest, Tony Allen en Eric Benét

Elk muziekjaar komen er zoveel platen uit dat het wellicht mogelijk kan zijn deze allemaal te beluisteren, maar het vaak niet mogelijk is deze ook alleen uitgebreid te bespreken. Daarom in de laatste maand van het jaar tijd een Round-Up. Welke platen heb ik wel beluisterd, maar heb ik geen volledige recensie van geschreven. Ik kan helaas niet beloven dat het louter positief zal zijn, maar dan zijn ze in ieder genoemd.
Vandaag met onder andere The Cool Quest, Tony Allen en Eric Benet …

The Cool Quest – Funkin’ Badass
Nederlands bandje dat ik leerde kennen via Radio 6 Soul & Jazz. Daar hadden ze een hitje met de titeltrack. Die hits kunnen zeker nog opvolging krijgen als ik zo naar dit album luister. Wat je krijgt is een energieke combinatie van funk, soul en hiphop. Vooral de energie die ze erin stoppen is duidelijk aanwezig en komt er heerlijk uit waardoor deze plaat sowieso het beluisteren waard is. Noem het als verzamelnaam maar Freaky Funky Hiphop. Een aanrader, dat is zeker.

Tony Allen – Film of Life
Al jaren is Tony Allen een gevestigde naam in de afrobeat. Furore maakte hij ook nog met de band The Good, the Bad & the Queen (onder andere met Damon Albarn).
Film of Life is alweer zijn negende soloalbum en biedt je een prettige mix van zijn Afrikaanse invloeden, pop, funk en van alles nog meer. Wat vooral opvalt aan deze plaat is de rijke instrumentatie wat ervoor zorgt dat je luistert naar een volle en organische sound. Persoonlijk favorietje is het funky Ire Omo.

Calvin Richardson – I Am Calvin
Met debuutalbum Country Boy uit 1999 had Calvin Richardson meteen mijn aandacht, al luisterde ik toen nog wel meer naar R&B. Daarna werd de aandacht steeds iets meer afgezwakt met het Bobby Womack coveralbum als dieptepunt. Toen ik zijn naam dit jaar voorbij zag komen was ik toch weer benieuwd. Terecht? Nou, gedeeltelijk want Richardson heeft een heel fijn stemgeluid, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar muzikaal en tekstueel is het vaak wat te saai en zoetsappig.

David Brinston – Two Way Love Affair
Deze plaat luisterde ik eigenlijk vooral door de cover. Daar sprak een bepaalde kracht en rauwheid in uit. Dat bleek niet helemaal een juiste conclusie, want het stemgeluid van Brinston is toch een stuk zoetsappiger en heeft vaak raakvlakken met het stemgeluid van die beroemde Isley. Krachtig is het verder ook niet. De nummers zitten vaak tegen het swingen aan, maar kunnen die verwachting van het losbarsten nooit helemaal in lossen. Simpelweg een plaat vol makkelijke soulmuziek en met een aardige groove en de nodige blazers die prima weg luister

Eric Benét – The One
Er bestaan twee versies van dit album. De één is met de originele songs, de ander is volledige geremixed door de Afropeans. Deze R&B-zanger is natuurlijk al jaren bezig en heeft zo nu en dan een leuke hit gescoord. Hoe? Vooral door toegankelijke en relaxte R&B te maken. En om eerlijk te zijn is dat op The One niet anders. Gelukkig krijgt Benét het wel voor elkaar om de cheesyness van de huidige R&B-artiesten te vermijden en over de gehele linie een prima R&B-plaat af te leveren. Het is duidelijk dat bijvoorbeeld een R. Kelly een grote inspiratiebron is voor deze man.

Eric Nolan – Mood Swing
Nolan is vooral een man die jaren achter elkaar op de achtergrond te vinden was. Hij had ook nog een kleine inbreng in de latere O’Jays (vanaf 1995). Mood Swing is zijn laatste album en kwam einde van dit jaar uit. Naast een primazanger is Nolan ook een goede instrumentalist. En dat wil hij maar al te graag laten horen. Dit resulteert helaas te vaak in té lang uitgesponnen nummers die muzikaal hun uitgangspunt in de R&B hebben. Veel nummers waren naar mijn mening interessanter gebleven als ze korter gehouden waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s