Round-Up 2014 met o.a. New Cool Collective, Bernhoft en Freda Payne

Muziekjaar 2015 is begonnen, maar we wachten nog op releases. Elk muziekjaar komen er zoveel platen uit dat het wellicht mogelijk kan zijn deze allemaal te beluisteren, maar het vaak niet mogelijk is deze ook alleen uitgebreid te bespreken. Daarom in de laatste maand van het jaar tijd een Round-Up. Welke platen heb ik wel beluisterd, maar heb ik geen volledige recensie van geschreven. Ik kan helaas niet beloven dat het louter positief zal zijn, maar dan zijn ze in ieder geval genoemd.
Vandaag met onder andere New Cool Collective, Bernhoft en Freda Payne

New Cool Collective – Electric Monkey Sessions
nccBijna niemand werkt zo hard als Benjamin Herman. Had hij een hitalbum met Daniël von Piekartz, gaat ondertussen ook lekker verder met zijn New Cool Collective. Voeg daar de vele live-optredens en ondersteunende rollen aan toe en je weet dat deze man een bezig bij is. Met zijn collectief kwam hij dit jaar met dit album. Een plaat die verrassend zomers klinkt voor de releasetijd. De cover verklapt dat wellicht al wat. Een plaat met een positieve vibe, soms wat rustiger dan gewend, maar muzikaal altijd driedubbeldik in orde. Wat is het toch altijd leuk om naar New Cool Collective te luisteren.

The Floacist – Rise of the Phoenix Mermaid
Als onderdeel van het eerdere Floetic is deze dame solo doorgegaan met het maken van muziek. Floetic was een zangeres en een dame die zich bediende van spoken word. Deze dame is die laatste van de twee. Persoonlijk had ik wellicht eerder de eerste van twee willen horen. Het album valt me tegen, wellicht ligt het daar aan. Als sfeer lijkt dit album heel sexy bedoeld, maar ik mis de overtuiging en energie die daarbij horen. Het monotome van de rap/spoken word helpt daar natuurlijk ook niet echt bij.

Bernhoft – Islander
Bernhoft is toch die Noor met die beatcomputer en op die wijze hele nummers in elkaar zet? Als je dat denkt dan heb je het bij het rechte eind. Islander is alweer zijn derde plaat in zes jaar tijd en brengt hetgeen wat we altijd al van hem gehoord hebben. In een mix van pop, R&B en soul maakt hij met die loopstation/beatcomputer aanstekelijk hitmateriaal. Op deze plaat horen we verwijzingen naar Sting en een mooi duet met Jill Scott. Met zijn exposure zit het dus wel goed. Nu nog een album van constantere kwaliteit produceren.

Hyleen Gil – U&I
Een kleine hit had ze al snel te pakken met en de namen waarmee ze samen werkt op dit album beloven ook veel goeds. Namen als Omar en Frank McComb zorgen toch echt voor wat aandacht. Wat je dan krijgt is een beetje Nneka-achtige muziek, alleen dan met wat meer gefreak. Soms hitgevoelig, soms teveel gefreak dat vaak wat te lang doorgaat. Consistentie wordt er node gemist op U&I want op zich is de belofte er wel, nu nog inlossen.

Freda Payne – Come Back to Me Love
Good old Freda Payne is er nog. De dame achter het prachtige Band of Gold uit 1970 is in 2014 opeens terug met een nieuw album. Voor de liefhebbers van de oude soul kan ik vast vertellen dat dit album helemaal niet in de lijn van dat oude werk ligt. Nee, Freda Payne richt zich hier veel meer op de swingjazz. Een album lang hoor je mooie, rustige swingjazz. Geen nummer valt echt op, maar als geheel klopt het album zeker. Voeg daar de prachtige stem van Freda Payne aan toe en je hebt een zeer prettige plaat in handen.

Jagged Edge – JE Heartbreak II
Where the Part At? Vroeger in ieder geval waar Jagged Edge ook was. Een hele grote hit zorgde ervoor dat iedereen de naam van dit gezelschap wist. Persoonlijk ben ik ze uit het oog verloren daarna, tot dit album. En wat is het geworden? Wat je van Jagged Edge mag verwachten dat krijg je. Veel midtempo nummers in de standaard R&B-stijl zoals we dit heden ten dage kennen. Natuurlijk gezongen in juiste harmonieën. Persoonlijk kan het mij weinig boeien, maar als je hiervan houdt dan heb je wel wat aan dit album.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s