SOULED OUT! the Essentials in Soul | 2003

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 2003…

Alicia Keys – The Diary of Alicia Keys
Hoe kom je met een tweede plaat na een overweldigend succesvol debuut? Dat is altijd een moeilijke vraag als een artiest dit overkomt. Alicia Keys had daar een aantal jaren de bekendtijd voor genomen en kwam met een stuk volwassener sound dan op haar debuut. Natuurlijk ontbreken de prachtige stem en het subtiele pianospel niet. Eveneens staan ook hier weer meer dan genoeg hits op.


Anthony Hamilton – Comin’ From Where I’m From

Het duurde een aantal jaren voor zijn echte succes. Veel nummers bleven op de plank liggen en zijn eigenlijke debuut kwam nooit goed in de schappen te liggen. Dat bleek allemaal onterecht, want het talent van Anthony Hamilton is groots. Tussen alle artiesten die soul met R&B mengen in deze tijd was Anthony Hamilton een opvallende verschijning die er een volledig eigen sound op na hield.

Ook interessant
Joss Stone – The Soul Sessions
Het debuut dat als een bom insloeg. Covers is hetgeen wat je hoort, maar dat een 16-jarig meisje deze nummers op zo’n manier kon zingen was toch wel ongehoord. Op en top talent volledig benut. Hierna heeft ze eigenlijk geen beter werk meer gemaakt.

Amy Winehouse – Frank
Haar echte succes kwam een plaat later, maar om eerlijk te zijn doet Frank daar niet voor onder. Misschien qua sound minder vintage dan die bedoelde succesplaat, maar eveneens een plaat boordevol ijzersterk songs.

Luther Vandross – Dance With My Father

Werd toch een beetje gezien als een soort comeback en kreeg door de prachtige titelsong zijn welverdiende aandacht. Erg mooie R&B-plaat.

Macy Gray – The Trouble With Being Myself
Het houdt niet op met Macy Gray. Wederom een sterk album en eigenlijk is alles over haar wel gezegd. Die stem, die muziek, als geheel klopt het gewoon.

R. Kelly – Chocolate Factory
Dit album is wel precies zoals R&B moet zijn. Veel soulinvloeden, veel mooie songs met goede love-lyrics. Robert Kelly bewijst op deze cd te beschikken over één van de beste R&B-voices ever. De producties zijn nagenoeg perfect.

Musiq Soulchild – Soulstar
Sterk album van Musiq. Wederom dus eigenlijk wel. Het zijn stuk voor stuk supersterke soulsongs op de heerlijk relaxte manier. Goede muziek voor het lekkere weer of een zomerse gedachte tijdens slecht weer. ‘ Whoknows’ is bijzonder mooi bijvoorbeeld. En tekstueel doet hij het standaard toch anders.

Frank McComb – The Truth
Als zanger van Buckshot Lefonque kent iedereen deze man van Another Day. Zijn solowerk is vooral gestoeld op zijn toetsvaardigheden en zijn warme, rustige stem. Zonder al te veel stemakrobatiek brengt hij hier zowel smooth songs als funky songs.

Me’Shell NdegeOcello – Comfort Woman
Een weerga van stijlen op dit album: jazz, funk, hiphop, R&B en soul komen onder andere voorbij. Me’Shell is een erg herkenbare artieste met een totaal eigen sound.

Ellis Hooks – Up Your Mind
Daar waar soul en blues elkaar raken moet je bij Ellis Hooks zijn. Deze man maakt op vrij constante basis albums van een vrij constant niveau. Slechte nummers zijn bij deze man sowieso niet zo snel te vinden.

The RH Factor – Hard Groove
Erg goede mix van jazz overgoten met een nu-soul-sausje. De gastoptredens voegen heerlijk iets toe aan de tracks en muzikaal is het tiptop in orde.

Dwele – Subject
Deze man doet alles zelf en treed ook vaak op als feature. Producties met wat tierelantijntjes en bliepjes, een relaxte vibe en even zo relaxte stem.

Lizz Wright – Salt
Haar warme stem overtuigt iedereen. Daarnaast is het muzikaal ook nog eens erg licht verteerbaar. Prachtige plaat door haar prachtige stem.

Tower of Power – Oakland Zone
Pucketful of Soul is misschien wel mijn favoriete Tower of Power track. Wat een energieke song is dat zeg! Inderdaad nog steeds een topalbum van deze topband.

McKay – McKay
Album van voordat ze haar voornaam ook ging gebruiken. Sterk album, en wat het vooral sterk maakt is dat het echt een geheel is. Geen uitspringende songs, want alles is van hoog niveau. Vooral als geheel is het enorm boeiend.

Outkast – Speakerboxxx/The Love Below
Lang getwijfeld deze ook in de lijst op te nemen omdat de ene helft hiphop is. Die andere helft is dan wel weer zo interessant dat het hier hoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s