Recensie: Mark Ronson – Uptown Special (2015)

uptown specialEn dan is daar eindelijk het eerste album uit muziekjaar 2015. Daar is het in het begin van het jaar toch altijd even op wachten, maar Mark Ronson bijt de spits af met zijn langverwachte Uptown Special. Als producer mag je deze 39-jarige man gerust naast namen als Timbaland en Pharrell Williams genoemd worden. Hij is dan wel niet zo productief als deze namen, maar zonder twijfel net zo hitgevoelig. Net als op Version uit 2007 en Record Collection uit 2010 krijgt hij weer de nodige muzikale en vocale hulp. Misschien niet al te divers, maar wel met mooie namen. We zien Stevie Wonder, Andrew Wyatt, Kevin Parker en Bruno Mars onder andere voorbij gekomen. Stevie ondersteund vooral op zijn favoriete muziekinstrument, de mondharmonica. We horen hem terug in de intro en outro. Daar tussen zitten nog een negental interessante nummers die vooral hun basis hebben in de funk. De ene keer met de nodige disco, dan weer wat psychedelisch.

Kevin Parker, de zanger van de Australische band Tame Impala, horen we terug op maar liefst drie nummers. Summer Breaking is wat saai, maar de single Daffodils is een schot in de roos met zijn onderhuidse funkyness. Deze song behoort tot mijn favoriete van deze plaat. Op de beste song van deze plaat horen we ook Kevin Parker als zanger. Dat is namelijk naar mijn mening Leaving Los Feliz. Wat een nummer is dat zeg! Vol verrassingen en vol met muzikale vindingrijkheden. Mark Ronson overtreft zich hier en ook de rol van Parker mag niet onbenoemd blijven.
Andrew Wyatt dan, die horen we totaal op drie nummers. Naast de intro met Stevie Wonder is dat ook op het korte Crack in the Pearl het vrij simpele Heavy and Rolling. Beide aardig, maar niet al te opvallend. Daar tussen missen we dan nog vier niet besproken nummers. Deze hebben allen een andere gastartiest namelijk. Zo is er de hitgevoelige Mystikal (Danger!) op Feel Right. Dit nummer swingt als een malle. En wat te denken van Jeff Bhasker (van de band Lettuce) op het aardige popliedje In Case of Fire. De plank wordt wellicht wat misgeslagen met het in een discohype blijven hangen nummer I Can’t Lose (met Keyone Starr). Gewoon niet zo’n goed nummer die al snel saai wordt. Maar gelukkig mag ik deze recensie afsluiten met de tophit Uptown Funk. Klonk Bruno Mars maar altijd zo! Want hoe vaak ik dit nummer ook luister, ik kan er geen genoeg van krijgen.

Over de gehele linie mis ik dus duidelijk wat samenhang en consistentie in deze plaat. De nummers Uptown Funk, Daffodils en Leaving Los Feliz zijn de absolute toptracks alhier, al zullen de anderen ook heus wel menig dansvloer kunnen vullen.
[bol_product_links block_id=”bol_54b562dbbd4b9_selected-products” products=”9200000036492628,9200000036412877″ name=”uptown special” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”BFBFBF” border_color=”D2D2D2″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s