Round-Up 2014 met o.a. Candi Staton, Kimbra en Mali Music

Muziekjaar 2015 is begonnen, maar we wachten nog op releases. Elk muziekjaar komen er zoveel platen uit dat het wellicht mogelijk kan zijn deze allemaal te beluisteren, maar het vaak niet mogelijk is deze ook alleen uitgebreid te bespreken. Daarom in de laatste maand van het jaar tijd een Round-Up. Welke platen heb ik wel beluisterd, maar heb ik geen volledige recensie van geschreven. Ik kan helaas niet beloven dat het louter positief zal zijn, maar dan zijn ze in ieder geval genoemd.
Vandaag met onder andere Candi Staton, Kimbra en Mali Music.

Candi Staton – Life Happens
life happensSamen met haar “zusters” Bettye Lavette en Mavis Staples houdt Candi Staton het woord hoog voor de oudere souldames. Al jaren in het vak en still going strong. Dat mag met volle overtuiging ook over deze plaat gezegd worden, want wat zet Candi Staton weer een prachtplaat neer zeg! Louter sterke songs, maar dan ook echt louter. Geen enkel nummer valt uit de toon en de sound zorgt voor één geluid, één geheel. Een hele dikke buiging is hier meer dan op zijn plaats.

Lil’ Mo – Scarlet Letter
Met de naam van een rapster zingt Lil’ Mo zich door menig feature en R&B-lied heen. Persoonlijk ken ik haar ook vooral uit feature-artiest en dat moet wellicht ook maar zo blijven. Dit album brengt namelijk bovenal slechte hiphop, daarnaast brengt het slechte R&B en als kers op de taart is Lil’ Mo ook nog eens een erg matige zangeres. Ik zeg links laten liggen deze plaat.


Kimbra – The Golden Ego
Van een kleine bijrol op die megahit van Gotye tot een volledig zelfwaardig solo-album. Het zit Kimbra niet tegen en in 2014 kwam ze met haar vervolg op Vows. Op deze nieuwe plaat laveert zij schijnbaar moeiteloos tussen verschillende genres als pop, rock, r&b, dance en van alles meer door elkaar. De ene keer met het nodige bombast, dan weer aanstekelijk of juist klein. In ieder geval allemaal verpakt in aantrekkelijk songs die je beklijven. Kimbra is een naam met een dikke vette arcering, want deze dame blijft nog wel even.

The Kutimangoes – Afrofire
Lees je Kuti dan denk je aan afrofunkheld Fela Kuti. Die muziek is ook duidelijk de inspiratiebron van the Kutimangoes. Afrofunk is dan ook logischerwijs hetgeen wat je krijgt op deze plaat. Enerzijds energiek, anderzijds wat lomer en jazzier gebracht. Dan weer covers, dan weer originele songs. Vaak raak. Een lekkere plaat.


We’ll Make it Right – House
Nederland doet het constant goed op het gebied van pop met de nodige jazzinvloeden. Na artiesten als Wouter Hamel en Giovanca is hier nu We’ll Make it Right voor jullie. Op deze vrije korte plaat (8 nummers) laten zij vaak inventieve vondsten horen. Soms liefjes, dan weer organischer en voller van smaak. Aan het einde toe zakt het niveau wat in, maar de potentie van dit gezelschap is zeer duidelijk hoorbaar op deze plaat.

Mali Music – Mali Is…
De naam van Mali Music komt al geregeld voorbij, maar echt helemaal in zijn muziek duiken heb ik nog niet gedaan. Deze release uit 2014 moest daar de start van zijn. Een start die voor Mali Music zelf wellicht wat vals is uitgevallen. Vocaal gezien staat Mali Music zeker zijn mannetje, maar juist op muzikaal vlak valt het allemaal wat tegen. Te vaak te standaard, niet al te bijzonder. Misschien dat eerder werk mij beter kan overtuigen.

Y’Akoto – Moody Blues
Zou die groep een inspiratiebron zijn geweest voor haar? Dit soort muziek komt wel vaker uit Duitsland (Nneka bijvoorbeeld) en dat werkt blijkbaar prima daar, die mix van reggae, pop, hiphop en R&B. Al moet gezegd worden dat Y’Akoto het wat rustiger aandoet dan de meeste soortgenoten. Het album start uitstekend, maar zakt naar het einde toe toch wat af. Het wordt dan te repetitief en dat is jammer voor de spanningsboog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s