SOULED OUT! the Essentials in Soul | 2004

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 2004…

Jill Scott – Beautifully Human
Deze cd van Jill is wel wat sterker en vooral constanter als de voorganger. Vooral als geheel maakt dit album ongelooflijk veel indruk. Scott heeft een warme stem en is bovenal een bijzondere zangeres die veel genres aankan. Want daar is de cd wel een bonte selectie van. Jill Scott gaat moeiteloos van soul naar jazz en weer naar R&B. Alles zit erin en komt er knalgoed uit.
Eigenlijk moet je het gewoon horen want het is lastig onder worden te brengen hoe fantastisch dit is.


John Legend – Get Lifted

Debuutalbum van Mr. Legend is van buitengewoon origineel hoog niveau. Hij weet met een soulvolle stem R&B-achtige nummers zoveel soul mee te geven dat het gewoonweg prachtig is. Vooral de ballads waar John’s muzikale talent ten volle naar boven komt zijn imponerend. Heerlijk dat er nog dit soort muziek gemaakt wordt.

 


Van Hunt – Van Hunt

Van Hunt, een artiest die vooral zijn eigen ding doet en alles ook zelf doet. Teksten schrijven, instrumenten inspelen, producere, arangeren, noem maar op of het doet het wel zelf.
Funky soul van de bovenste plank. IJzersterk album waar ik den beginne erg aan moest wennen, maar nu is Van Hunt uigegroeid tot één van mijn favoriete artiesten.

 

Ook interessant
Amp Fiddler – Waltz of a Ghetto Fly
Dit album heeft weinig met de wals te maken. Funky, Groovy, Soulvol en vooral steengoed. Het zijn zomaar een paar superlatieven die hun weerslag op dit album van Amp Fiddler hebben. Geweldige coole cd in de puurste zin van het woord cool.

Bettye Swann – Bettye Swann / Candi Staton – Candi Staton / Willie Hightower – Willie Hightower
Een drietal verzamel cd’s die voor elke soulliefhebber in de kast moeten staan. Ze wisten hier de paretljes van deze mensen te vinden. “Vergeten” artiesten die steengoede muziek hebben gemaakt.

Alice Russell – Under the Munka Moon
Alice Russell is een opvallende verschijning. Je hoort een “zwarte” stem maar ziet een blanke dame. Ze maakt soul die lounged, die grooved en funked, maar bovenal raakt. Fantastische neo-soul album met veel interessante genre-mixes en veel originaliteit.

Raphael Saadiq – As Ray Ray
Sterke zanger is deze Saadiq, maar bovenal een sterke producer. En dat hoor je ook terug op dit album. Heerlijke funky R&B-achtige nu-soul. Het is allemaal erg laidback, vooral de Saadiq’s stem. Kwalitatief sterk cd’tje.

Anthony David – 3 Chords and the Truth
Niks minder als geweldig lekker kan ik dit album niet noemen. Mooie gevoelige nummers met bijna alleen maar vocal en akoestische gitaar. Mooi teksten, mooie zang, prachtig winteravond/openhaard-cd’tje. Om lekker bij weg te zwijmelen met je geliefde.

Martin Luther – Rebel Soul Music
Groovend, funkend, rauw en soms gevoelig. De funkrocksoul van Martin Luther is aardig divers. Deze man kan je oa kennen van werk met The Roots. En levert met dit solo-album een aardige plaat. Niet altijd even boeiend, maar zolang het uptempo blijft is het wel sterk.

PlantLife – The Return of Jack Splash
Bij de eerste beste noot van dit album had ik het gevoel dat ik PlantLife al ergens van kende. Ben er alleen nog steeds niet achter waarvan. Erg lekker album. Funk in een nieuwe jasje. Muzikaal absolute dikke vette top en ook vocaal zeer interessant.

Fertile Ground – Black Is…
Weten hoe je een sfeervolle plaat neerzet kan je deze zeskoppige band uit Baltimore niet ontzeggen. Daar waar funk, jazz en soul samen komen vindt je Fertile Ground. Tekstueel wat arm, maar muzikaal o zo rijk.

R. Kelly – Happy People/U Saved Me
De eerste cd is een waar dancefloor-genot. De foxtrotjes en rumba’s tover je zo uit je benen met deze cd. CD twee begint met een rommelige songs (3 Way Phone Call), maar valt verder vooral vocaal erg op. Enorm sterk gezongen door mister Kellz. Fantastisch album!

Georgia Anne Muldrow – Worthnothing
21 minuten en 38 seconden aan fantastisch originele en louter ijzersterke songs. Niet in één genre te vangen, maar ongelooflijk boeiend.

Siji – God-Given
Moderne soul met Afrikaanse invloeden; het levert voor Siji een paar pareltjes op op een zeer onderhoudende plaat om zo af en toe eens te spelen.

3 Chairs – 3 Chairs
Daar waar soul en electronics samen komen gaat het vaak goed. Ook hier. Gewoon een lekker plaatje met een grote soulinhoud. Niet een plaatje dat ik vaak op zal zetten, maar zo op zn tijd zal deze het zeker goed doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s