Recensie: Bettye LaVette – Worthy (2015)

worhtySamen met met een Candi Staton en Mavis Staples mag Bettye LaVette toch wel gezien wordt als een sterkhouder van de soul. Alle drie de dames zijn al flink op leeftijd, maar weten na een korte afwezigheid ook alle drie uitstekende platen te maken. Of dit nu is met nieuwe songs, of met interpretaties van oudere songs.
Bettye LaVette is met haar bluesy soul misschien wel de rauwste van de drie. Er zit wat meer schuurpapier op haar stem ook. Met Worthy is ze aan het begin van 2015 weer terug van weggeweest. Haar laatste worp was uit 2013, dus dat is niet eens zo lang geleden. Op deze plaat gaat ze rustig verder met het zingen van nummers van anderen. Dat was in 2010 als een succes met Interpretations: The British Rock Songbook. Kan dat op deze plaat wederom een succes worden?
Dat moet onder de vleugels van topproducer Tom Henry toch wel lukken. Ze werkten al eerder succesvol samen aan haar echt return-plaat. De handen wederom ineen slaan is dus geen slechte en wellicht ook makkelijke keuze.

De keuze voor de liedjes is dan wellicht wat lastiger. Maar ook dat is meer dan uitstekend gelukt met een gezelschap van elf nummers. Deze komen origineel onder andere van de hand en mond van The Rolling Stones, Bob Dylan, Savoy Brown, Randall Bramblett en the Beatles. Buiten drie grote namen wellicht namen die niet iedereen bekend in de oren klinken als je de volledige lijst afleest. Dat kan natuurlijk geen kwaad omdat de vergelijking dan minder direct er bij gepakt wordt door de luisteraars. En dan nog. Bettye en consorten weten als geen ander hoe de nummers naar eigen hand te zetten. Waar er in de soul vroeger al veel gecovered werd ben ik daar gaandeweg steeds minder een liefhebber van geworden. Maar als je het aanpakt zoals ze het hier ook weer aangepakt hebben dan heb ik er ook geen problemen. De nummers zijn herkenbaar en eigen van Bettye. Voor mij de enige juiste oplossing voor het coveren van songs. Het zijn dan ook niet direct covers, maar eerder herinterpretaties.
Bij Bettye LaVette is het niet persé het muzikale gedeelte wat het hem doet, maar vooral hetgeen wat zij vocaal brengt. Wat dat is zo goed, zo doorleeft, zo oprecht. Daar ken je niks fouts over zeggen.
[bol_product_links block_id=”bol_54e8a6c4097f7_selected-products” products=”9200000036273337″ name=”worthy” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”E8E8E8″ border_color=”8C8C8C” width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s