SOULED OUT! the Essentials in Soul | 2005

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 2005…

Bettye LaVette – I’ve Got My Own Hell to Raise
De combeackplaat van LaVette die haar nu nog steeds een actieve carriere geeft. Rauw, bluesy en doorleeft. Als je naar Bettye luistert hoor je dat de pijn recht uit haar hart komt. Bij deze dame gaat echt alles om het gevoel en dat is toch wel de essentie van soulmuziek.

 


Ook interessant

Sharon Jones & the Dap Kings – Naturally
Energieke cd met een nostalgische vibe, vooral muzikaal. De stem van Sharon Jones is ook heerlijk en wederom is het geheel erg fijn om te beluisteren.

Alice Russell – My Favourite Letters
Een stem waarbij je geen leuk Brits, blank vrouwtje verwacht. Wat een power kan zij geven met haar stem zeg! Voeg daar de vaak electronisch aandoende producties van een TM Juke aan toe en je hebt een broeierige plaat te pakken.

Jamie Lidell – Multiply
De titeltrack is natuurlijk een wereldhit, maar ook de rest is erg fijn. Vaak funy, soms lekker elektronisch vaag. De switch naar de meer soulvolle kant is Jamie Lidell erg bevallen bewijst zijn latere releases ook.

Stevie Wonder – A Time to Love
Fijne telg van Stevie Wonder. Vooral de single So What the Fuss is erg lekker en groovend. Soms zijn de ballads wat te zeurderig, maar nooit vervelend. Dat deze man het nog steeds kan bewijst hij hier weer.

Amos Lee – Amos Lee
Hele sympahtieke muziek die ook in de grote massa goed valt. Deze man heeft een prachtige stem en schrijft daar dan ook prachtige liedjes bij.

Faith Evans – The First Lady
Een hitje heeft ze hier te pakken, maar verder verveelt het album ook niet. Allemaal prima songs die misschien niet al te verheffend zijn, maar zeker boven de middelmaat die dit genre karakteristeert uitkomen.

Raul Midon – State of Mind
Vooral live is deze man een ware belevenis. Zijn combinatie van snel gitaarspel en de mondtrompet is erg sterk neergezet. Dat hoor je ook op plaat.

The Quantic Soul Orchestra – Pushin’ On
Cool, dat is het woord wat ik zelf het best bij dit album vind passen. Met Alice Russell als meest voorkomende feature-artieste kan het vocaal in ieder geval niet fout gaan. Als dan het muzikale gedeelte ook nog uiterst lekker is dan zit het wel goed met dit album.

Nneka – Victim of Truth
Topalbum van Nneka. Deze uit Afrika komende dame mixt hiphop met reggae met R&B met soul en nog wat dingen. Live ook een hele beleving en tekstueel ijzersterk.

Leela James – A Change is Gonna Come
Zo snel als ze kwam, was ze ook weer weg. Maar niet eerst voordat ze dit album uitbracht. Een stoere soulchick met meedijnend kapsel. Vooral de single Music blijft erg sterk.

Mary J. Blige – The Breakthrough
Werd toch ook wel gezien als een soort comeback van Mary J. Blige. Dit is dan ook een erg sterke plaat geworden, zoals we gewend zijn van haar met veel gevoelige teksten. Staan erg veel sterke songs op.

Dwele – Some Kinda…
Bijzonder muzikaal artiest is Dwele zeker. En in vergelijking met zijn vorige cd is dit toch wat funky-er met aardig wat blazers en iets meer up en mid-tempo songs.

Goapele – Change it All
Het nummer ‘You’ met Dwele is echt een topsong. De rest zit allemaal ook wel aardig in elkaar, maar wordt af en toe alleen iets te eentonig. Het funked en grooved af en toe wel erg lekker.

The Budos Band – The Budos Band
En weer een Daptone plaat die goed is. Dat label timmert al erg goed aan de weg de laatste tijd.
Budos Band maakt gewoon lekkere, interessante muziek die constant je aandacht erbij houdt. Goede plaat.

Benny Sings – I Love You
Voor goede soul van Nederlandse bodem moet je bij deze man zijn. Vooral op productioneel vlak is het een verademing om naar zijn muziek te luisteren. Vindingrijk en uiterst muzikaal.

Steve Spacek – Space Shift
Leuke, licht experimentele soulplaat. Hiphopbeats, funky beats en een prima stem van Spacek. Vooral Dollar is een feestje.

Nikka Costa – Can’tneverdidnothin’
Aangename popplaat. Haar stem is erg mooi. Muzikaal hangt het wat meer richting de pop dan de echte soul.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s