Opus de Soul unCOVERed…Bill Withers – I Can’t Write Left Handed

Vandaag een nieuwe aflevering in Opus de Soul unCOVERed. Ik moet zeggen dat het wel een hele korte aflevering gaat zijn, maar het nummer waarover ik het wil hebben is zo bijzonder dat ik er graag wat extra aandacht aan geef. Het nummer is Bill Withers. Een zanger die we natuurlijk allemaal kennen van hits als Ain’t No Sunshine en Just the Two of Us. Maar hij heeft een meer maatschappij kritische kant. Dat liet hij nog maar eens duidelijk horen tijdens zijn optreden in de Carnegie Hall. Daar speelde hij namelijk het nummer I Can’t Write Left Handed. Dit nummer gaat over de Vietnamoorlog, maar Withers weet het te vertalen in een heel persoonlijk verhaal dat gaat over een soldaat die zijn rechterarm is verloren in de strijd en nu dus met links zou moeten schrijven. De hele ervaring in Vietnam wordt tastbaar door het prachtige nummer van Bill Withers. Alsof de soldaat het persoonlijk zingt.

Dit is dus het origineel. Heb ik teveel gezegd? Een prachtig nummer toch?
Nu, dit nummer is dus niet zo heel vaak gecovered. Terwijl het onderwerp natuurlijk nog steeds relevant is met de oorlogen in het Midden-Oosten, of hetgeen wat er nu gaande is Oekraïne. De enige cover die eigenlijk kon vinden (op alle YouTube vloggers na) is die van John Legend en The Roots. Zij maakten een aantal jaar geleden een sociaalkritische/sociaalbewuste plaat en maakten een uitgesponnen versie van het nummer van Withers. Ook hier opper ik een live versie.

Dan ook nog een nummer waarin I Can’t Write Left Handed gesampled is. Daarvoor riep Fatboy Slim de hulp in van Macy Gray en kwam uiteindelijk hier mee. Hoor jij de sample?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s