Souled Out! the Essentials Reviewed | Ray Charles – Ray Charles at Newport (1958)

SouledOutReviewed-bannerMet Souled Out! the Essentials Reviewed schrijf ik een nieuw hoofdstuk in mijn langlopende Souled Out! the Essentials in Soul reeks. De bedoeling van dit nieuwe hoofdstuk is dat ik mijn persoonlijke mening ga geven van alle in the Essentials in Soul behandelde albums. Want het moge dan wel als Essentials betiteld worden, misschien ben ik die mening helemaal niet toegediend!
Ik ga dit doen door middel van een track-by-track review. Een kort recensie van de platen door de nummers apart van elkaar te bespreken. Je kan het zien als een live-review, omdat ik mijn commentaren bij de nummers schrijf terwijl ik die aan het beluisteren ben. Daarbij neem ik natuurlijk eerdere luisterbeurten mee.

In 1958 bracht Ray Charles een live-album uit…

Live-albums zullen natuurlijk niet ontbreken in deze artikelreeks. De eerste die we tegen komen is deze van Ray Charles. Ray Charles is sowieso al een man die belangrijk is geweest in de vorming van soul en laat hier horen dat hij ook live zijn mannetje staat. Swingend als altijd, getuige het fantastische Talkin’ Bout You.

1. Night Time Is the Right Time – Is dit echt live?! Doet niks onder voor de bekende studioversie. Geweldig ook, die zangeres.
2. In a Little Spanish Town – Hoor je duidelijk Hit the Road Jack in door. Meer ruimte voor het muzikale aspect en de latin uit de titel hoor je er duidelijk in door.
3. I Got a Woman – Wereldhit wordt hier nog een slagje intenser en sneller gespeeld. Spelplezier hoor je ook duidelijk door in dit fantastische nummer.
4. Blues Waltz – Wederom volledig muzikaal, maar daarmee niet minder interessant. Het nummer swingt heerlijk alle kanten op.
5. Hot Rod – Dit nummer heeft dan veel meer basis in de jazzmuziek. Blijkt maar eens te meer welke stijlen er allemaal in de muziek van Ray Charles verwezen zijn.
6. Talkin’bout You – Dit is toch wel een heel erg sterk nummer. Gospel en soul komen hier samen met rock’n roll en rhythm & blues. Het meest swingende nummer van dit live optreden.
7. Sherry – Meer richting de boogiewoogie gecombineerd met jazz. Fantastisch pianospel natuurlijk.
8. A Fool for You – Een ballad om het geheel af te sluiten en dat werkt echt heel goed. Prachtig gezongen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.