Recensie: Buena Vista Social Club – Lost and Found (2015)

lost and founDe Buena Vista Social Club zou zomaar, ik weet het bijna zeker, één van de redenen kunnen zijn dat mensen naar Cuba reizen. Sinds 1997 heeft dit gezelschap succes gehad over de gehele wereld. Daarin is het geen uitzondering of dit met elkaar of individueel was. Iedereen kreeg een lach op het gezicht van de muziek van de Buena Vista Social Club. Of van aanverwante solorprojecten.

Dit jaar is er dan het album Lost and Found. Producer Ry Cooder had, zoals de titel al zegt, nog wat nummers op de planken liggen en deze worden dan nu uitgebracht. Het lijkt op een typisch geval van uitmelken wat welk vaker bij gestopte/overleden artiesten gebeurt. Maar geldt dit ook wel voor deze plaat? Of heeft Cooder echt nog pareltjes kunnen vinden en dit samengebracht op opnieuw een mooi album?

Vanaf de opener is in ieder geval duidelijk dat het om een combinatie van studiowerk en liveoptredens gaat. De liveopname van Bruca Manuiga is in ieder een waar feestje. Wat zou een optreden van de Buena Vista Social Club een beleving zijn geweest zeg! Het publiek gaat los en de bandleden zeer waarschijnlijk ook.
Het probleem van veel lost tracks albums is toch wel dat het een totale sfeer mist. Er zit vaak veel ruimte tussen de opnamedata van de nummers en daardoor heb je nooit het gevoel naar een album als één geheel te luisteren. Daar doe je niks aan en dat doet Ry Cooder ook niet. Hij probeert het in ieder geval niet.
Hierdoor laveert het album moeiteloos van meer traditionele songs (Macusa) naar een filmische sfeer (Habanera). Of van een feestje (Tiene Sabor) naar een heuze serenade (Pedacito de Papel). En van een song gestoeld op de jazz (Como Fue) naar een mooi pianostukje (Como Siento Yo).

Dit en nog veel meer wordt opgevoerd met de kwaliteit die je van Buena Vista Social Club mag verwachten. Het voelt dan wellicht niet aan als één album (dat is het dan ook niet), maar het voelt wel als kwaliteit. Dit is geen kwestie van makkelijk scoren met achter gebleven nummers, dit is gewoon een prima plaat die de Club eer aan doet.
[bol_product_links block_id=”bol_553259f830405_selected-products” products=”9200000039374458″ name=”lost and foun” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”D9D9D9″ border_color=”000000″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.