Zomaar een verhaal over… Muziek en sport

sportsmusicMuziek en sport, ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met beide heb ik zelf ook heel veel. Dat blijkt wel uit het feit dat ik over beide onderwerpen een blog ben gestart(hier en hier). Muziek en sport zijn in combinatie altijd wel terug te vinden. Ben je in een voetbalstadion dan wordt het publiek opgezweept met energieke nummers. Gebreselassie liep een wereldrecord door er voor te zorgen dat zijn favoriete nummers door het stadion schalden. In een schaatsdome wordt het publiek warm gehouden door een dweilorkest. Legio voorbeelden zijn er te noemen en vele studies zijn er al over gemaakt. Of dit nu voor de sporter geldt, of juist voor het publiek. Muziek en sport zijn verbonden.

Zoals gezegd heb ik met beide onderwerpen veel, maar in combinatie met elkaar een stuk minder. Zo kan ik mij herinneren dat er op voetbaltoernooitjes altijd veelvuldig muziek gedraaid werd. Waarschijnlijk bedoeld als sfeermakers leidde het mijn vooral heel erg af. Wat een bombarie opeens voor zo’n klein clubje dacht ik dan. Het idee van muziek in de kleedkamer is bij ons ook geïntroduceerd, maar geef mij maar de gespannen stilte van de kleedkamer vlak voor een belangrijke wedstrijd. Die spanning wil ik voelen, die spanningsboog moet je bijna horen knappen.

Ook in het hardlopen heb ik het niet zo op de muziek. Als ik een rondje doe zie ik bijna niemand meer zonder oordorpjes in, of met een koptelefoon op het hoofd. Ik zal je aangeven dat ik het geprobeerd heb, dat hardlopen op muziek. Met Spotify kom je dan al snel een heel eind want die hebben voor de meest afwisselende tempo’s wel een bijpassende playlist. Maar voor mij werkt het niet. Ik ben zo geneigd om in het ritme van de muziek te gaan lopen, dat dit nooit het voor mij ideale ritme is. Tenminste, de muziek in mijn ideale ritme heb ik nog niet gevonden. Omdat ik muziek zo leuk vind zal ik het zeker nog wel een keer gaan proberen. Misschien maar eens een eigen playlist in elkaar zetten, wat mij wel lastig lijkt. Je weet pas of een nummer werkt als je aan het lopen bent. En als je loopt heb je nu niet even snel tijd om een notitie daarover te maken. Maar dat terzijde.

Eigenlijk is er maar één sport waarbij muziek wel werk. Dat is fitness. In de sportschool staat altijd wel energieke muziek op. Nu vind ik fitness in de regel redelijk saai en zorgt de muziek bij mij voor de juiste afleiding. Daarnaast kan het juiste je nummer je ook net dat beetje extra energie geven bij een krachtoefening. Wat ik dan weer niet begrijp zijn de mensen in de sportschool die met eigen oordopjes in lopen. De muziek van de sportschool zelf staat vaak zo hard dat het mij onmogelijk lijkt om je eigen muziek daar nog boven te horen. Ja, of je moet helemaal niks meer willen horen natuurlijk.

Nu ben ik benieuwd. Hoe is dat bij jullie met sporten en muziek? Gebruik je het wel of niet? Hoe ervaar je het zelf? Altijd leuk om te horen/lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s