Recensie: Andreya Triana – Giants (2015)

giantsÉén van de meest bijzondere soulalbums van de laatste jaren is voor mij toch wel Andreya Triana’s Lost Where I Belong uit 2010. Om eerlijk te zijn heeft het wel enige tijd geduurd voordat album ook daadwerkelijk bij mij geland was, maar nu dat eenmaal zo is kan het niet meer stuk. Het is overigens geen album dat ik heel vaak op zet. Het heeft immers zo’n specifieke sfeer. Maar hoe stem van Andreya en de producties van Bonobo daar samenkomen is prachtig. Dat zal op deze nieuwe plaat niet gebeuren. Simpelweg door het feit dat Bonobo niet meer achter de knoppen zat. Wel hebben we nog de prachtige stem van Triana. Is die productie dan zo’n verschil?

Dat is het zeker, lijkt op de opener. En dat bedoel ik dan niet ten nadele. De sound lijkt vooral gewoon anders. Met Paperwalls horen we een vindingrijk en frisse opener. De stem van Andreya lijkt duidelijk meer de hoofdrol te krijgen. Dat is ook een mooi goed. Daarnaast lijkt de sound wat “commerciëler”. Dat hoeft niet per sé negatief uitgelegd te worden, want het zit uitstekend in elkaar. Dat bewijst ook de aanstekelijke eerste single Gold. De tweede single That’s Alright With Me vind ik dan niet zo goed als Gold, maar is wel weer erg toegankelijk. Dit is duidelijk geen plaat waar je veel luisterbeurten voor nodig hebt om hem te begrijpen.
Luister bijvoorbeeld alleen maar eens naar Lullaby. Dit nummer loopt over van de vrolijkheid. Ik zeg: klap en dans je met ons mee? Weinig mis mee eerlijk gezegd. Minder overtuigend is dan toch wel rustige titeltrack. Dit nummer kan niet volledig meenemen en overtuigen. Waar Heart in My Hands juist wel weer een mooie en vooral subtiele ballad is. Vocaal ook erg mooi gebracht.
Een persoonlijke favoriet is er in de vorm van Keep Running. Erg leuk nummer is dat zeg! Hier wordt ik dus echt vrolijk van. De break die in dit nummer zit is ook wel erg goed gedaan. Ook Changing Shapes of Love is een erg sterk nummer. Zit tevens een leuke bridge in het nummer verwerkt. Die kwaliteit wordt ook weer doorgezet in het sterke Clutterbug. Een aanstekelijk nummer met een fijne energieke uitstraling.
Anders qua sound en sfeer wordt het wel met Songs for a Friend. Hier laat Triana horen ook over een tragere, mooie en kleinere kant te beschikken. Erg geslaagde song wederom. Vocaal gaat Andreya mijn inziens echt los op It’s Not Over. Erg lekker gezongen die verder ook verfrissend en sterk klinkt in de productie. Het album wordt uiteindelijk afgesloten met Everything You Never Had. Dit nummer was al bekend voor mij en ik blijf het een mooi nummer vinden.

Giants is duidelijk een album met een toegankelijker sound. Dat is natuurlijk geen probleem en al helemaal niet in een vorm als deze. Het blijft een album met veel sterke punten. Al mist het dan misschien de essentie en relevantie van haar voorganger. Andreya Triana heeft hier wederom een sterk en erg fijn album afgeleverd.
[bol_product_links block_id=”bol_555376e9758ff_selected-products” products=”9200000039280858″ name=”giants” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s