Recensie: Hiatus Kaiyote – Choose Your Weapon (2015)

choose your weaponMet Tawk Tomahawk uit 2012 kwamen ze bij Hiatus Kaiyote binnen als kometen. Wat maakten zij lekkere muziek zeg! Het gezelschap uit Australië wist zijn plek te veroveren tussen al het soul en funk geweld. En nu is er dus die langverwachte opvolger. Breathing Underwater was de eerste single en de andere zeventien nummers die je te horen krijgt op deze plaat moeten je dus weer terugbrengen naar de mooie muziekwereld van Hiatus Kaiyote.

Het album met de titeltrack die eigenlijk niet meer is dan een korte intro. Daarna horen de het nummer met de bijzondere titel Shaolin Monk Motherfunk. Dat soort opvallende titels gaan we zeker nog wel vaker terugzien bij deze groep. Dit nummer is heerlijk relaxed qua ritme en muzikaal gebeurd er van alles. De zangeres, Nai Palm, is erg leuk. Mooie stem heeft deze dame en ze presenteert zich als een echte frontvrouw. Het moderner en futuristischer klinkende Laputa doet niet voor de voorganger onder. Het ritme is wederom relaxed en de break tussendoor zijn erg leuk gedaan. Na een korte intermezzo komen we uit bij Borderline With My Atoms. Dit is echt een prachtig nummer. Dromerig en aanwezig tegelijkertijd. Het pakt helemaal het juiste gevoel en sfeer mee. De mooie dromerige instrumentatie valt tevens op evenals het feit dat het ijzersterk gezongen is. Er is wel enig contrast met de eerder genoemde single. Dit nummer is juist wat meer uptempo. Het heeft een frisse sound en de zangeres komt ook lekker fris om de hoek. De sound is ook lekker zomers.
Cicada is dan weer een korte intermezzo. Een soort voorbereiding op Swamp Thing. Dit nummer herbergt alle muziekstijlen die we van Kaiyote kennen. Het nummer is druk, freaky en cool tegelijkertijd. De energie is erg fijn. Een opvallende track. Minder opvallend is dan het relaxte Fingerprints. Bij dit nummer gebeurd wellicht niet al te veel, maar het luistert wel erg fijn weg.
Jekyll schiet dan alle kanten op, maar dat zal wel het idee zijn. Het contrast van Jekyll en Hyde. Na de korte intermezzo Prince Minikid, horen we Atari. Dat dit nummer computergeluidjes herbergt moge duidelijk zijn naar aanleiding van de titel. Verder is dit een echte mix van alles. Voor mij persoonlijk is het iets teveel van het goede, al is die onderliggende stuiterende beat wel fijn. Ook is er aan het einde wel een coole break/bridge.
We naderen zodoende rustig het einde van de plaat. Een volle plaat is het, dat wel. Genoeg speeltijd zeg maar. Die speeltijd wordt vervolgd met By Fire. Dit is een lekker funky nummer. De zang lijkt soms een beetje off key te lopen, maar persoonlijk vind ik dat wel cool. Zitten ook hele moderne sounds en zelfs een Badu-achtige rap. The Lung volgt na een korte intermezzo. The Lung is echt badass. Het had muzikaal gezien ook zomaar een nummer van D’Angelo kunnen zijn. Ook hierna volgt weer een intermezzo. Die worden steeds talrijker. Molasses is het volgende nummer. Deze song heeft een vrij rustig tempo en is aanstekelijk. Er gebeurd muzikaal gezien ook weer van alles in dit nummer.
En dan zijn we eindelijk bij het einde. Het album sluit af met Building a Ladder. Een rustige albumafsluiter met funky drums en veel tempowisselingen.

Ook met Choose Your Weapon heeft Hiatus Kaiyote wederom een erg fijne plaat neergezet. Wellicht is de plaat was aan de lange kant, maar met goede muziek hindert dat minder snel. Ik ga zeker nog lang van deze muziek genieten.
[bol_product_links block_id=”bol_5558b25007709_selected-products” products=”9200000040091261,9200000040844636″ name=”choose your weapon” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.