Recensie: Kenny B – Kenny B (2015)

kenny bDeze Surinaamse man heeft al hit na hit gehad in zijn thuisland. Qua nummer één hits is hij de Marco Borsato van het Zuid-Amerikaanse land. Qua muziek is hij dan juist weer heel anders. In Nederland is hij onderhand ook mateloos populair door het aanstekelijke hitje Parijs. Daar zijn weer Amsterdamse, Haagse, Rotterdamse en Marokkaanse parodieën op gemaakt. Wat een singing bij een Nederlands en groter label al niet teweeg kan brengen. Wat brengt de rest ons?

Het album opent met Alleen Jij. De tekst lijkt vrij serieus: het gaat om een onbeantwoorde en/of stukgelopen liefde, maar Kenny lijkt daar niet al te moeilijk over te doen getuige zijn onbezorgde manier van zingen. Al hoort dat natuurlijk wel een beetje bij die reggaevibe, ongeacht het onderwerp. Als je Gaat verhaalt over zo ongeveer het zelfde thema, maar als geheel spreekt er wel meer hoop en acceptatie uit.
Je kan er gif op innemen dat hij niet alleen in het Nederlands zou zingen en dat klopt. Van de tekst in So Yu Ben Taigi Mi versta ik helemaal niks en misschien valt het me daarom des te meer op dat het wel weer erg veel hetzelfde reggaeritme is. Dat kan mij op Een man Mag niet Huilen namelijk een stuk minder boeien. Hier hoor je hoe Kenny B een verhaaltje verteld.
Ook van Tjaipi Lobi versta ik helemaal niks (oké op een paar woorden na), maar dat is ook helemaal niet erg. Wel mag er muzikaal gezien nu wel wat afwisseling komen. En dat komt er dan ook met Zij is de Duivel. Dit nummer is meer akoestisch en kleiner. De boodschap is vooral: pas op voor het vrouwmens.
Een minder geslaagd project vind ik persoonlijk als Kenny aan de ballads gaat. Zoals op Na Regen Komt Zonneschijn vind ik dat maar weinig bij zijn stem passen. Het meer uptempo, vrolijke werk staat hem een stuk beter.
Yamba laat ons dan een mengeling van heel veel talen horen om daarna aan te komen bij die sympathieke en aanstekelijke hitsingle. Ook Kenny praat hier gewoon lekker Nederlands met ons. Ook wordt ik blij van Neks Ne Tai. Wederom een dikke wazeggie? Maar het nummer heeft zoveel vrolijkheid en energie dat je wel moet genieten, dat je wel moet lachen.
Een ode aan de vriendschap bezingt hij op Vrienden, waarin dan wel weer dat standaard reggaeritme terug komt. Gevolgd door een tweede ballad, Jij Bent de Liefde. Dit soort zoetsappige ballads vind ik toch niet zo goed bij zijn stem passen. Net als de vorige ballad eigenlijk. Afsluitend is er dan nog Paramaribo, dat ik een redelijke saaie afsluiter vind.

Het succes is er en dat verhaal moet voortgezet worden met dit album. Dat zal richting de zomer zeker gaan lukken want daar is deze muziek bij uitstek geschikt voor. Al kan een beetje muzikale variatie de volgende keer geen kwaad.
[bol_product_links block_id=”bol_55635c3da3924_selected-products” products=”9200000040765377″ name=”kennyb” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.