SOULED OUT! the Essentials in Soul | 2007

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 2007…

Bettye Lavette – The Scene of the Crime
Bettye zingt haar levensverhaal. Ze heeft een lastige carriére gehad. Haar echt doorbraak kwam eigenlijk bijvoorbeeld pas met haar vorige album I’ve Got My Own Hell to Raise. De teksten op deze cd zijn dus echt uit het leven gegrepen, puurder krijg je het niet. Dat laat ze zowel tekstueel als vocaal merken.

 


Donnie – The Daily News

Waar vroeger in de soul de spreekwoordelijke stok nog weleens in het hoenderhok werd gegooid is het genre toch steeds meer tekstueel naar love-songs gegaan. Maar opeens is daar Donnie (met zijn debuut Colored Section) en doet weer ouderwets rebels. Tekstueel is dit album bijna onovertroffen in vergelijking met andere hedendaagse soul. Muzikaal is het erg origineel en vocaal staat het als een huis. Het neigt inderdaad naar een jong meesterwerk.


Mavis Staples – We’ll Never Turn Back

Het lijkt zo onderhand hip te worden om als oude soulveteraan in deze tijd er een nieuw album tegenaan te knallen die nog wel die oude sound herbergt. Net als Solomon Burke en Bettye LaVette doet Mavis Staples dat hier ook. En net als bij de 2 voorgenoemden is het een heerlijk plaat geworden en zit ik vaak te denken: “Werd deze sound maar meer gemaakt dezertijds.”
Mavis brengt dus in samenwerking met Ry Cooder rauwe, gospelachtige soulsongs die af en toe eens ouderwets de knuppel in het hoenderhok gooien. Bijzonder interessant en intigrerende cd.

Ook interessant
Alicia Keys – As I Am
Het is echt weer een Alicia Keys album zoals we dat van haar mogen verwachten. Hoog vocaal niveau, minimale gastartiesten en toffe producties. Ze weet weer een cd lang te boeien.

Sharon Jones & the Dap Kings – 100 Days, 100 Nights
Begin deze cd steeds meer te waarderen, vooral omdat ze die oldskool soulvibe zo goed weten terug te brengen. Het is bijna nostalgisch goed. Sharon Jones’ stem staat daarnaast ook nog als een huis. Dus de formule is helemaal goed uitgepakt.

Jill Scott – The Real Thing
Wederom een sterk album van Jill Scott. Weer ijzersterke autobiografisch teksten die met wederom ongelooflijk veel gevoel worden bezongen. Het album begint wat funkier om daarna vooral wat ballads te hebben, hierna komt het tempo er weer wat meer in.

The Budos Band – The Budos Band II
Deze band is een samensmelting van de Dap Kings en de Menahan Street Band. Recht door zee afrofunk en afrosoul.

Beverley Knight – Music City Soul
Beverley Knight laat op dit alum het beste van haar stem horen. Knallen op bluesy en swingende nummers. Precies zoals, blijkbaar, bij haar stem past. Erg netjes gedaan door deze dame.

Cookin’ on 3 Burners – Baked, Broiled and Fried
Dat Australiërs ook kunnen funken laten ze hier duidelijk horen, wat een plaat zeg. Misschien worden de vocalen hier en daar wat gemist, maar muzikaal zit het uitstekend in elkaar.

The Politik – The Politik
The Politik is een samenwerking tussen producer Mark De Clive-Lowe en zangeres Bembe Segue en er is zeker vuurwerk tussen die 2. Al komt het op deze plaat nooit echt tot een explosie, het ligt gewoon erg fijn in het gehoor. En meer hoeft dat soms niet te zijn.

Benny Sings – Benny at Home
Funky jazz van Nederlandse bodem. Benny Sings zit al een tijdje in de muziek, maar verkreeg met dit album pas echt aandacht. Het album zit aardig in elkaar en luistert goed weg, vooral erg muzikaal geheel.

Kathy Diamond – Miss Diamond to You
Prachtige en krachtige funky muziek van deze Britse dame. Tevens een prachtige basslijn op de single All Woman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s