Recensie: Melody Gardot – Currency of a Man (2015)

currency of a manMelody Gardot is een naam die veelal in één lijn genoemd wordt met Norah Jones, Katie Melua en Silje Nergaard. Persoonlijk vind ik dat zij toch wel enigszins afwijkt van deze groep met zangeressen. Persoonlijk vind ik namelijk dat Melody Gardot wat meer eigenheid heeft, wat meer lagen op zoekt in haar muziek. Het bewijs hiervan is mijn inziens als duidelijk terug te horen op haar eerste drie albums. Een mooie stem, mooie muziek en een eigen twist. Neemt ze dit ook weer mee op haar nieuwste telg?

Die eigenheid hoor je eigenlijk meteen al terug op opener It Gonna Come. In de zang zit een bepaalde intensiteit waar ik erg van hou. Terwijl het muzikaal juist wat meer uitbundig is met de blazers en violen. Een erg sterke opener van dit vierde album van Melody Gardot. Iets wat ze moeiteloos voort zet met Preacherman. Dit nummer is wat vuiger, het rockt meer. In dit nummer hoor je duidelijk blues en singer-songwriter invloeden terug. De prachtige, sterke stem van Gardot draagt het allemaal met verve. Ik kan niets anders zeggen dan dat we hier weer een sterke song hebben gehoord.
Morning Sun is dan juist weer wat rustiger, meer ingetogen. Daartegenover staat dat dit nummer wel muzikaal zeer rijk is. Wederom een erg mooi nummer. Gardot heeft in ieder geval een vliegende start te pakken. Hoe consistent is ze hierin? Heel consistent blijkt wel met het coole Same to You. Coole vibe, coole sound, coole instrumentatie. Alles lijkt cool aan dit nummer. Waar dan weer het haast hypnotiserende Don’t Misunderstand tegenover staat. Dit nummer is dan juist qua sfeer weer wat meer ingetogen, wat niks afdoet aan de kwaliteit. Die is wederom erg hoog namelijk.
Don’t Talk is een bijzonder warme song met een meer duistere sound. Vooral de afbouw met de violen in combinatie met het ritme is erg sterk gedaan. De stem van Melody niet te missen natuurlijk. Een stem die ook de hoofdrol pakt op If Ever I Recall Your Face. Nummer is rustig, mooi, klein en een ballad. Valt wellicht iets minder op dan de rest, maar is wel erg mooi uitgesponnen. Dat zelfde valt ook te zeggen over Bad News. Een nummer dat erg op één lijn ligt met zijn voorganger.
Erg blij wordt ik van She Don’t Know. Dit is eigenlijk gewoon een soulsong. En dat ze soul heeft bewijst Melody Gardot hier ten volste. Volle blazers, prettige swing en geweldig gezongen. Gardot die soul zingt? Ik ben om. Net zo om als bij de afsluiter. Once I Was Loved is weer prachtig en waardige afsluiter van dit sterke album. Een album dat het beste is wat Gardot tot nog toe heeft gemaakt. Dat terwijl ik denk dat deze dame dus nog meer in haar mars heeft. Moet je nagaan waar het naar toe zou kunnen gaan. Currency of a Man is in ieder geval een dikke aanrader.
[bol_product_links block_id=”bol_558fca6c2e9c7_selected-products” products=”9200000040839611,9200000040601816″ name=”curreny of a man” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.