Souled Out! the Essentials Reviewed | Little Willie John – Talk to Me (1959)

SouledOutReviewed-bannerMet Souled Out! the Essentials Reviewed schrijf ik een nieuw hoofdstuk in mijn langlopende Souled Out! the Essentials in Soul reeks. De bedoeling van dit nieuwe hoofdstuk is dat ik mijn persoonlijke mening ga geven van alle in the Essentials in Soul behandelde albums. Want het moge dan wel als Essentials betiteld worden, misschien ben ik die mening helemaal niet toegediend!
Ik ga dit doen door middel van een track-by-track review. Een kort recensie van de platen door de nummers apart van elkaar te bespreken. Je kan het zien als een live-review, omdat ik mijn commentaren bij de nummers schrijf terwijl ik die aan het beluisteren ben. Daarbij neem ik natuurlijk eerdere luisterbeurten mee.


Als er één artiest is die een belangrijke rol heeft gespeeld in de vorming van de soulmuziek die zich in de jaren 60 en 70 vormde dan is het wel Little Willie John. Daar waar hij begon met hardere bluessingles kwamen door zijn unieke stemgebruik ook topballads als Fever uit. Daarnaast is hij de man bij wie de grote James Brown ooit in het voorprogramma stond. We hadden eigenlijk ook wel zijn album uit 1956 kunnen kiezen, maar het werd deze.

 1. Talk to Me, Talk to Me – prachtige soulballad. Geweldig gezongen en die backings zijn ook fantastisch. Topsong tot en met.
 2. I’ve Been Around – meer rock ’n roll in dit nummer, zoals wel vaker in de soul van deze jaren. Little Willie heeft echt een topstem.
 3. Drive Me Home – erg fijn nummer ook weer. Goede blazers, goede stem en goede relaxing sfeer.
 4. I’ll Carry Your Love W’herever I Go – wederom een erg sterke soulballad. De ingrediënten zijn typisch voor deze tijd.
 5. No More in Life – Nog een tempo trager. Mooi hoe die saxofoon er aan het einde bij komt.
 6. Uh Uh Baby – En meteen over naar meer swing. De boogiewoogie zit in de piano, de rock ’n roll in het ritme. Little Willie schreeuwt het uit.
 7. Person to Person – lekker loom nummer met al die blazers en dit tempo. Hier houd ik wel van.
 8. Until You Do – heupwiegende swing waar de 50’s bekend om staat. Lekker vrolijk nummertje.
 9. Tell it LiKe It Is – Nummer waar de blues niet ver weg is door het ritme en de gitaar. Goede gezongen ook weer.
 10. Don’t Be Ashamed to Cally My Name – Een meezinger, zo zal het bedoeld zijn met het refrein. Dansen is altijd toegestaan natuurlijk en dat kan heel goed op dit nummer.
 11. If I Thought You Needed Me – vol in de remmen om weer te genieten van een soulballad. Een prachtige soulballad welgezegd.
 12. There is Someone in this World For Me – Typische soulballad met alle herkenbare ingrediënten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s