Documentaire: What Happened, Miss Simone? (2015)

simoneNetflix? Dat is toch die dienst met die series en een paar oudere films? Ja, dat klopt. Maar Netflix is ook een organisatie die zelf content maakt. Zo zijn er al een aantal Netflix-series uit gekomen en komt er binnenkort ook een eerste film aan (met Idris Elba).
Zo af en toe wagen ze zich ook aan het maken van een documentaire. Één van die documentaires wist mijn speciale aandacht te krijgen om het over het leven van Nina Simone gaat. Van het weekend heb ik deze documentaire gekeken en het is mij zeer goed bevallen.

Het volgt eigenlijk heel trouw de levensloop van Nina Simone. Hoe ze vanuit de kerk werd getraind door een blanke dame in de klassieke muziek en daarmee haar droom ontwikkelde om de allereerste zwarte klassieke pianiste te worden. Ze wilde een opleiding daarin volgen en om die te bekostigen ging ze zingen in een jazzclub. Haar moeder was daar niet blij en om het toch een beetje achter de gordijnen veranderde ze haar naam. Ze naam een artiestennaam, de naam die wij heden ten dage zo goed kennen: Nina Simone.
Daarna naar haar huwelijk met een politieman die haar manager werd en haar overwerkte. Daarnaast mishandelde hij haar ook, maar ze bleven toch bij elkaar. Om dan terecht te komen bij het belangrijkste gedeelte: de mensenrechtenkwestie. Iets wat Nina Simone zich zeer aan trok. Ze schreef en speelde menig liedje met dit onderwerp. Ze speelde zelfs tijdens de beroemde Selma-mars. Het zorgde er allemaal wel voor dat ze commercieel uit de gratie raakte. Ze raakte depressief en verhuisde.
Ze verhuisde naar Liberia, waar ook kind(nu ook zelf zangeres) bij haar kwam wonen. Toen deed ze haar kind toe wat haar aangedaan was. Ze mishandelde haar. Om dan als laatste hulpmiddel toch terug te keren in Europa om weer in de business te komen. In een troosteloze situaties in Parijs opgepikt door een Nederlander en meegenomen naar Nijmegen. Met medische hulp weer terug op de rit komen en een ware comeback maken. De muziek als haar redding.
En dit alles bijzonder smaakvol en urgent in beeld gebracht. Een aanrader.

Een gedachte over “Documentaire: What Happened, Miss Simone? (2015)

  1. Pingback: 2Watch | Documentaire: What Happened, Miss Simone? (2015) |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s