Recensie: Nicole Willis & The Soul Investigators – Happiness in Every Style (2015)

willisSoul uit Finland? Jazeker. En naast Nicole Willis zijn er wel meer uit Scandinavië die uitstekende soul kunnen maken. Sinds haar debuut uit 2006 maakt Nicole Willis in ieder geval soul met een vintage randje. Vergelijk het gerust met de sound die je onder andere zal kennen van het bekende Daptone label, want qua kwaliteit zat het muziek vooralsnog daar ook niet ver vandaan. Al valt over smaak natuurlijk altijd te twisten. Wel een uitstekende reden om dit nieuwe album aan een oordeel te onderleggen.

Zo begint het album met het ontspannen One in a Million. De bekende vintage sound is weer terug te horen op dit goede nummer. Een prima start die moeiteloos voort wordt gezet met Where Are You Now. Dit nummer is nog iets rustiger en valt vooral op door de mooie variaties in de zanglijnen. Mevrouw Willis is zonder twijfel een begenadigd zangeres.
Let’s Communicate is vrolijk en heeft muzikaal een volle sound. Brengt warmte in je kamer. Die vrolijkheid wordt ingeruild door de rust van de ballad Angel. Een ballad die met het juiste gevoel gebracht wordt. Om daarna met Bad Vibrations alle ruimte te geven aan de band, the Soul Investigators. Aan dit volledig muzikale nummer kan je horen hoe sterk de nummers vaak instrumentaal in elkaar gezet zijn. De groove is weerom niet minder om.
Het allersterkste nummer van deze plaat, en misschien ook wel één van de allerbeste soulnummers van muziekjaar 2015, komt hierna. Ik heb het dan over Togther We Climb. Een nummer waarin alles wat goed is aan soulmuziek samen komt. IJzersterke instrumentatie en met de juiste beleving en intensiteit gezongen. Als ik naar muziek luister wordt ik hier dus erg blij mee.
Open Sky is daarna een mooi, ingetogen nummer. Hierdoor wordt de kracht van de voorganger alleen nog maar extra versterkt. Het wordt hierna weer wat uitbundiger met Paint Me in the Corner. Een nummer met een opvallend lekkere ritmiek. Om daarna weer de ontspanning in te duiken via Thief in the Night. Een nummer dat qua sfeer goed bij de titel past.
Leuk en frivool is het nummer Vulture’s Prayer. Om dit sterke album dan af te sluiten met het nummer Hot Sauce. Een nummer die is gemaakt in de geest van Curtis Mayfield.

Dit nieuwe album van Nicole Willis en haar Soul Investigators is het beste album dat ze tot nog toe gemaakt hebben. Over de gehele linie sterk en met voldoende afwisseling om je aandacht constant vast te houden. Één van de beste soulplaten uit 2015.
[bol_product_links block_id=”bol_56630abe9434d_selected-products” products=”9200000047268643″ name=”willis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s