Best of 2015, de top25 beste albums van 2015: nrs. 25 t/m 11

maaloufDonderdag op vrijdag gaan we weer een nieuw jaar in. Muziekjaar 2016 vangt dan aan en bied weer mogelijkheden om van alles nieuws te ontdekken. Maar traditiegetrouw houden we met z’n allen ook van terugkijken. Daarbij houden we met z’n allen ook van lijstjes en daarom bied ik jullie de Best of 2015. Zowel een lijst van albums als van songs. Met die albums beginnen we vandaag. We beginnen bij nummer 25 en gaan tot de 11de stek. Morgen hebben we dan nummers 10, 9, 8, 7 en 6. Om uiteindelijk op oudjaarsdag de top5 compleet te maken.

sound & color25. Alabama Shakes – Sound & Colors
Wederom zet Alabama Shakes hier een goede plaat neer. Aan de ene kant horen we bekende sound en muzikale invloeden die deze groep kenmerken. Aan de andere kant is het tempo wel een stukje lager dan hun voorganger. Ik kan er persoonlijk in ieder geval weer erg van genieten.

blood24. Lianne La Havas – Blood
Ik kan Blood met recht een geslaagde opvolger van Is Your Love Big Enough? noemen. Anders, maar wel net zo fijn. Lianne La Havas is gewoon een hele leuke zangeres met hele leuke muziek. Alles ligt goed in het gehoor en haar stem heeft iets eigens. Een sfeer neerzetten is voor deze dame geen enkel probleem, dat bewijst ze wel met het feit dat deze plaat als één geheel klinkt. Dit album ga ik nog vaak draaien.

maalouf23. Ibrahim Maalouf – Red & Black Light
Dit is één van die albums die ik wel beluisterde, maar (nog) niet gerecenseerd heb. Ibrahim Maalouf is een man die zijn sporen al lang verdient heeft en daarbij ook nog eens bijzonder actief blijft. Dit is zijn meest swingende album toch nog toe. Anders dan zijn andere werk en met een eigen sfeer op zich.

NTJAM ROSIE THE ONE ALBUM COVER big22. Ntjam Rosie – The One
Ja, Ntjam Rosie heeft mijn enthousiasme bevestigd. Net als voorgaande platen heeft ze weer oog voor het grote geheel. Haar platen moeten voor haar vocaal, muzikaal en tekstueel een bepaalde homogene sfeer uitstralen en dat weet ze ook hier weer voor elkaar te krijgen. The One is dan ook duidelijk een plaat die je in zijn geheel moet beluisteren. Knap werk van Ntjam!

son little21. Son Little – Son Little
Son Little is een nieuwe naam aan de horizon van de soulmuziek. Onder het label Anti, die net alles even anders doen, komt hij dit jaar met hun debuutalbum. De muziek van Son Little is dan ook niet te vangen in één hokje. Blues, soul, singer/songwriter en nog meer allerhande stijlen passeren de revue bij zijn muziek. on Little heeft hier met recht een interessante plaat neergezet.

look closer20. Saun & Starr – Look Closer
Voor mij stond Daptone altijd al voor kwaliteit. Hoe ze dat toch steeds volhouden is te prijzen. Ook deze plaat van Saun & Starr is daar geen uitzondering op. Goede muziek is soms een kwestie van een Daptone release opzoeken.

dont lose htis19. Pops Staples – Don’t Lose This
De titel van dit album heeft te maken met wat Pops tegen zijn dochter Mavis zei op zijn sterfbed. Het ging om een tape met ruwe versies van songs en ideeën die hij had opgenomen. Luisterend naar dit album Pops Staples, hoor je een integere en oprechte plaat. De gedachten aan Pops zijn erg goed op dit album terug te horen. Het mengsel van blues en gospel met een vleugje soul overspoelt en bedwelmd je. Wat een prachtige plaat is dit geworden zeg!

worhty18. Bettye LaVette – Worthy
Bij Bettye LaVette is het niet persé het muzikale gedeelte wat het hem doet, maar vooral hetgeen wat zij vocaal brengt. Wat dat is zo goed, zo doorleeft, zo oprecht. Daar kan je niks fouts over zeggen.

epic17. Kamasi Washington – The Epic
Genieten van jazz mag in 2015 en daar heb je eigenlijk alleen maar The Epic voor nodig. Alle stijlen van jazz komen hier voorbij, het is maar net waar je zin in hebt en die CD kies je. Drie cd’s lang, bijna drie uur lang muzikaal genieten. Wat een debuut zeg!

heroine lovestruck16. Beans & Fatback – Heroine Lovestruck
Een album met voldoende afwisseling (roots/blues, volledig muzikaal en boordevol energie), maar waar ook oog voor het geheel is gebleven. Ondanks dat je verschillende stijlen, tempo’s en genres hoort is het album toch ook vooral één geheel gebleven. Tien nummers genieten van goede muziek. Ze hebben het weer geflikt.

everday15. José James – Yesterday I Had the Blues
Dit is geen plaat die je nummer voor nummer moet bespreken. Dit is geen plaat die van een hele lange recensie moet voorzien. Dit is geen plaat waar je al te lang over moet praten. Dit is een plaat die je moet beluisteren. José James is een man waarnaar je moet luisteren, ook als hij Billie Holiday zingt.

iv14. Sven Hammond – IV
Ik kan jullie zeggen dat ook IV weer een regelrecht succes is geworden. Een energiek plaat die hoorbaar met veel plezier is ingespeeld. Spannend als het moet, speels als het kan. Alles komt goed samen op de stuk voor stuk ijzersterke songs. Een dikke pluim voor Sven Hammond.

woman13. Jill Scott – Woman
Op dit nieuwe album laat Jill Scott vooral vocaal van zich horen. Met haar power en energie in haar stem weet ze hier het hele album te dragen. Muzikaal schiet het van nu-soul naar R&B, van funky naar blues. Alles komt voorbij op deze plaat die over de gehele linie sterk is. Jill Scott laat met Woman weer echt van zich horen, al verslaat het Beautifully Human niet. Dat is echter geen schande.

the milk12. The Milk – Favourite Worry
Een uitstekend soulalbum dat inderdaad met recht tot de betere soulplaten van 2015 gerekend mag en misschien wel moet worden. Jammer dat deze band zo onbekend is gebleven in dit muziekjaar, ik had het zelf graag eerder ontdekt. Er veel naar luisteren gaat mij sowieso wel lukken. Want dat doet goede muziek met je.

Shades of Black11. Kovacs – Shades of Black
Een album die alle verwachtingen waar heeft gemaakt. Een album dat van een erg hoog niveau is, de gehele linie lang. Een album dat zomaar eens tot de top van dit muziekjaar zal gaan behoren. Kovacs zal met dit album haar naam definitief vestigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.