SOULED OUT! the Essentials in Soul | 2009

souledout-bannerIn SOULED OUT!: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.

Vandaag souljaar 2009…

Maxwell – BLACKsummers’night
De conclusie luidt dat Maxwell ons lang heeft doen wachten maar daar ook kwaliteit in gestopt heeft. Dat hij nog steeds tot de absolute top van de nu-soul behoort bewijst hij met deze plaat. Een plaat met een volle sound door veel gebruik van blazers. Het wisselt tussen grooven en funky en slowsong in de traditie van de zanger.
Vocaal benut Maxwell zijn onuitputtelijke mogelijkheden te volste.


Anthony Joseph and the Spasm Band – Bird Head Son

Wil je hier van houden dan moet je wel van meer houden als gewoon wat nummers. Het begint, het gaat weg en het komt weet terug. Er wordt volop muzikaal geëxperimenteerd door de band. Maar toch zorgt deze chaos voor een mooi geheel en blijft het altijd zeer herkenbaar.
Voeg daar de gedreven, warme een vaak predikerende stem van Anthony Joseph aan toe en je hebt een bijzonder stukje muziek. Een stukje muziek dat je meesleept, positief irriteert, je laten hangen of je laat springen, maar je zeker altijd doet verrassen. Hoe vaak je het ook hoort, je hoort steeds wat nieuws.

Black Joe Lewis and the Honeybears – Tell ‘Em What Your Name Is
Een heerlijk uptempo en voorstuwend album vol energieke nummers. Dat het kort duurt zie ik niet als een nadeel, omdat het anders misschien teveel van het goede wordt.
Rauw, funky, knallend en perfect voor de zonnige lente zomer.

 

 

Ook interessant
Lee Fields and the Expressions – My World
Oude vertrouwde zanger weet zijn carriere een nieuwe impuls te geven onder de vleugels van het Stones Throw label. Hier is de revival van Lee Fields mee begonnen en ook niet meer opgehouden. Vintage sound en een toppllaat.

Nino Moschella – Boomshadow
Na een sterk debuut is het lastig een nieuwe plaat te maken, maar dat is Nino Moschella met de nodige overtuiging gelukt. Eigenlijk een plaat die je ook niet direct moet vergelijken met dat debuut, want dit is album is ook meer eigen en anders.

Georgia Anne Muldrow – Umsindo
Eigenzinnig als ze is, weet ze ook op dit album weer te verrassen. Er is altijd wel iets nieuws, iet anders te ontdekken met deze dame. Een aangename plaat met oog voor haar roots.

24-Carat Black – Gone: the Promises of Yesterday
Een plaat die eigenlijk al in 1974 opgenomen was, maar nu pas uit gebracht is. Luister en lees over hun album uit 1973 en je weet wat je kan verwachten. Qua stijl en idee is dit namelijk een soortgelijke plaat vol met geweldige muziek.

Noora Noor – Soul Deep
Met zo’n naam zal het je wellicht niet verbazen dat Noora Noor van Noorse bodem komt. Een album waarop ook een aantal sterke covers terug te vinden. Sterk, vooral door haar prachtige stem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.