Boekrecensie: Nina Simone – Gilles Leroy (2013)

ninaNaar muziek kan je natuurlijk heel goed luisteren, maar je kan er ook over lezen. Daarom leek het me een leuk idee om ook eens een boek te bespreken. Er zijn verschillende boeken over soulmuziek geschreven. De één is wat makkelijker verkrijgbaar als de ander. Veelal Engelstalig, maar één van de beter verkrijgbare en Nederlandstalige is het boek Nina Simone van Gilles Leroy. Een grote hit in de Franse boekhandels en ook bij een specifieke publiek in Nederland.

Het boek moet je niet zien als een biografie over de zangeres en mens Nina Simone. Natuurlijk is zij wel één van de meest interessante zangeressen die er ooit geleefd heeft. Niet alleen door haar muziek, maar ook door haar persoonlijkheid, haar strijd voor gelijke rechten en haar opvallende voorkomen.
In dit boek volg je Nina Simone vanuit het oogpunt van een huishulp als ze in Frankrijk woont. Niet alleen haar verleden, maar ook het op dat moment heden wordt in het boek gesproken. Een boek met humor, maar ook de pijn van Nina Simone. Het laat je soms totaal verbaast achter als je in wil leven in de zangeres. Anderzijds heb je juist begrip voor de manier waarop ze binnen bepaalde situaties reageert. Het maakt de mythe rond haar persoon alleen maar krachtiger. Een krachtige vrouw, met al haar nukken en glimlachen, beschreven in een sterk boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.